Prodej aut v Británii loni zažil nejprudší pokles od roku 2009. Může za to brexit i nafta

Prodej nových osobních automobilů v Británii se v loňském roce snížil o více než pět procent na zhruba 2,54 milionu vozů. Zaznamenal tak nejprudší pokles od roku 2009. Vyplývá to podle agentury Reuters z předběžných údajů britského Svazu výrobců a prodejců aut SMMT. Letos navíc očekává další pokles prodeje, a to až o sedm procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba auta (ilustrační foto)

Výroba auta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na britský automobilový trh má negativní dopad nejistota ohledně vládní politiky v oblasti naftových motorů a pokles spotřebitelské a podnikatelské důvěry po předloňském referendu o odchodu Británie z Evropské unie. Poptávka po naftových automobilech se loni propadla o 17 procent.

Automobilkám se daří. Letos u nás vyrobí rekordních 1,4 milionu vozidel

Číst článek

V samotném prosinci se prodej nových osobních automobilů v Británii propadl o téměř 14 procent a podle SMMT zůstanou podmínky na britském automobilovém trhu obtížné i v dalších měsících.

Britský automobilový průmysl má navíc obavy z nových cel na vývoz jeho produkce v případě, že se britské vládě nepodaří dosáhnout optimální dohody o brexitu. Hawes upozornil, že některé firmy čekají s rozhodnutími o investicích v Británii, než se vyjasní podmínky odchodu Británie z EU.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme