Ministerstvo financí: Letošní růst české ekonomiky by při brexitu bez dohody zpomalil o necelé procento

Česká ekonomika by v případě odchodu Velké Británie z EU bez dohody v letošním roce stoupla o méně než dvě procenta. Brexit bez dohody by totiž snížil výkon ekonomiky o 0,6 až 0,8 procentního bodu, vyplývá z výpočtů ministerstva financí (MF) v nové makroekonomikcé prognóze. Upozornil na to deník E15. V základním scénáři, který počítá s odchodem Velké Británie z EU s dohodou, odhaduje MF letošní růst ekonomiky na 2,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci vystoupení Velké Británie z Evropské unie demonstrují před parlamentem v Londýně.

„Brexit: Stojí to za to?“ hlásá transparent demonstrantů | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

„Snížení tempa růstu HDP ČR by bylo spíše jednorázovou a dočasnou záležitostí. Ve středním horizontu by návratu růstové dynamiky hospodářství pomáhalo přizpůsobení měnového kurzu a přesun poptávky z importu k domácí produkci. V dlouhém horizontu by však na nabídkové straně ekonomiky mohly zůstat ztráty plynoucí z vyšší uzavřenosti ekonomiky,“ uvádí dokument MF.

Z 2,9 na 2,5 procenta. Ministerstvo zhoršilo odhad růstu české ekonomiky pro letošní i loňský rok

Číst článek

Zároveň by podle úřadu významnou roli sehrála schopnost firem z ČR a zbytku EU navázat nové obchodní vztahy.

Výpočty MF vycházejí z konzervativních odhadů, podle kterých by růst ekonomiky Velké Británie v případě brexitu bez dohody zpomalil letos o pět procentních bodů, což by představovalo celkový pokles britské ekonomiky téměř o čtyři procenta.

„V případě výrazného poklesu britské ekonomiky by propad růstu českého HDP mohl přesáhnout jeden procentní bod,“ uvedlo MF.

Neshody Británie a Irska kvůli brexitu? Pozice obou zemí jsou odlišné a času je málo, říká Chmelař

Číst článek

MF upozornilo, že brexit bez dohody by mohl mít také dopad na rozpočet EU 2014 až 2020 v podobě poklesu příjmů. „Vzhledem k problematickému zásahu do již probíhající finanční perspektivy je možné očekávat, že by případný výpadek příjmů v rozpočtu EU byl minimálně z části nahrazen zvýšením příspěvků jednotlivých států EU27. To by pro ČR mohlo znamenat zvýšení příspěvku až o tři miliardy korun ročně,“ uvedl úřad.

Uvalení cel

Při výpočtech analytici MF mimo jiné vycházeli z toho, že při brexitu bez dohody by byla na vzájemný obchod uvalena cla. „Efektivní celní sazba na vývoz zboží do Spojeného království by pro ČR činila 3,24 procenta a pro eurozónu 4,90 procenta. Zboží vyvážené ze Spojeného království do EU by bylo zatíženo efektivní celní sazbou ve výši 4,45 procenta,“ uvedlo MF.

Parlament dal jasně najevo, že chce změnu v irské pojistce, řekla o hlasování premiérka Mayová

Číst článek

Úřad upozornil, že sazby jsou pro jednotlivé komodity stejné a rozdíly v sazbách vyplývají z odlišné struktury zahraničního obchodu.

Dohodu o odchodu Velké Británie z EU odmítla britská dolní sněmovna. Britská vláda chce nyní zpracovat návrhy řešení sporu kolem režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem po brexitu a pak je předloží Evropské unii.

Z Bruselu ale opakovaně zaznívá, že unie dojednanou dohodu znovu otevírat nebude. Zejména Irsko dává najevo, že alternativy k tzv. irské pojistce neexistují. Británie má evropský blok opustit 29. března.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme