Více jak 70 britských podnikatelů žádá v otevřeném dopise referendum o dohodě o brexitu

Přes 70 britských obchodníků a podnikatelů dopisem ve vydání nedělníku The Sunday Times požaduje vypsání referenda o brexitové dohodě, kterou premiérka Theresa Mayová vyjedná s Evropskou unií. Signatáři varují před hospodářskými škodami v případě neřízeného či destruktivního brexitu.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci vystoupení Velké Británie z Evropské unie demonstrují před parlamentem v Londýně.

Odpůrci vystoupení Velké Británie z Evropské unie demonstrují před parlamentem v Londýně. | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

List byl zveřejněn před čtvrtečním spuštěním kampaně za druhé referendum s názvem Byznys pro lidové hlasování. Mayová v minulosti opakovaně prohlásila, že žádný nový plebiscit se konat nebude.

„Podnikatelská sféra dostala slib, že když země odhlasovala odchod, tak obchodování s EU bude pokračovat bez potíží,“ uvádí dopis. V něm podnikatelé konstatují, že jistota budoucích vztahů je potřebná, aby mohli investovat v dlouhodobém horizontu.

Zbývá dořešit pět procent, řekla Mayová k dohodě o brexitu. Stále ovšem není vyřešena otázka irské hranice

Číst článek

„I přes nejlepší úsilí premiérky návrhy, které projednávají vláda a Evropská komise, toto nesplňují a nejsou zdaleka ani tak dobré, jako je současná dohoda, kterou uvnitř EU máme,“ dodávají podnikatelé. Ti poukázali také na to, že nejistota posledních dvou let vedla k poklesu investic, což povede k chudnutí Británie.

Mayová nové referendum odmítá

Dopis podepsali mimo jiné někdejší šéf pojišťovny Lloyd’s of London John Nelson, bývalý šéf společnosti Marks & Spencer Paul Myners či zakladatelka portálu Lastminute.com Martha Foxová.

O dopise informovala už v sobotu televizní stanice Sky News. Ta přitom hovořila o více než 50 představitelích britské podnikatelské sféry.

Premiérka Theresa Mayová nicméně referendum o přijetí dohody zatím neplánuje. Ke konečným podmínkám se má ale vyjádřit parlament. Samotná dohoda je téměř hotová, zbývá dořešit hlavně budoucí režim na hranici Irské republiky a Severního Irska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme