Sky News: Přes 50 britských podnikatelů v otevřeném dopisu vyzve k novému referendu o brexitu

Více než padesát představitelů britské podnikatelské sféry podepsalo otevřený dopis, který vládu vyzývá, aby vypsala druhé referendum o odchodu Británie z Evropské unie. S odvoláním na své zdroje o tom v sobotu informovala televizní stanice Sky News. Dopis by se podle ní měl objevit v neděli na stránkách listu The Sunday Times.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejna knihkupectví Waterstones v anglickém Birminghamu (ilustrační foto)

Prodejna knihkupectví Waterstones v anglickém Birminghamu (ilustrační foto) | Foto: Random articles | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 4.0,©

Mezi signatáři jsou podle Sky News mimo jiné James Daunt, ředitel společnosti Waterstones, která provozuje řetězec knihkupectví v Británii a některých dalších zemích EU, Justin King, bývalý šéf společnosti provozující supermarkety Sainsbury's, která je ve svém oboru druhá největší v Británii, či sir Mike Rake, bývalý předseda představenstva telekomunikační společnosti BT Group.

Přes půl milionu lidí se v Londýně dožadovalo druhého referenda o Brexitu. Premiérka Mayová to odmítá

Číst článek

Dopis podle Sky News podepsali především zakladatelé, ředitelé a další vysoce postavení představitelé soukromých podniků, neboť představitelé podniků s podílem státu se zdráhají veřejně prezentovat své politické názory.

Otevřený dopis má podle Sky News odstartovat novou kampaň za druhé referendum s názvem Byznys pro lidové hlasování. Varuje, že současné návrhy řešení brexitu, o kterých Londýn s Bruselem jedná, nezajistí bezproblémový obchod po 29. březnu příštího roku, kdy by měla Británie evropský blok opustit.

Padesátka vysoce postavených podnikatelů proto vyzývá, aby o vyjednaných podmínkách brexitu nechala britská vláda rozhodnout všechny britské občany.

Premiérka Theresa Mayová nicméně referendum o přijetí dohody zatím neplánuje. Ke konečným podmínkám se má ale vyjádřit parlament. Samotná dohoda je téměř hotová, zbývá dořešit hlavně budoucí režim na hranici Irské republiky a Severního Irska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme