Britská vláda vydá řidičům tisíce dočasných víz. ‚Jako hasit oheň náprstkem vody,‘ zní z obchodní komory

Britská vláda vydá až 10 500 dočasných víz pro řidiče nákladních automobilů a pracovníky v drůbežářském průmyslu. Reaguje tak na problémy v zásobování způsobené nedostatkem pracovních sil. Dočasná víza mají zmírnit dopady těchto potíží na přípravy na vánoční svátky. Informoval o tom server BBC.

Londýn (Aktualizováno: 21:38 26. 9. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamiony v Doveru (ilustrační foto)

V Británii podle odhadů chybí až sto tisíc řidičů nákladních aut (Ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Vláda premiéra Borise Johnsona se dosud zdráhala řešit nedostatek pracovních sil uvolněním imigrační politiky. Nyní se však rozhodla vydat až 5000 tříměsíčních víz pro řidiče nákladních vozů a dalších až 5500 pro pracovníky v drůbežářství.

Britská obchodní komora však tento krok považuje za nedostatečný a přirovnává ho k hašení ohně náprstkem vody.

V britských čerpacích stanicích chybí benzin. Země kvůli brexitu nemá dostatek řidičů nákladních aut

Číst článek

Asociace silničních dopravců RHA odhaduje, že v Británii nyní chybí až 100 000 řidičů nákladních aut. Za nedostatkem řidičů stojí více faktorů, včetně pandemie covidu-19 a odchodu Británie z Evropské unie.

„Vím, jak jsou po 18 obtížných měsících pro nás všechny tyto Vánoce důležité. Podnikáme proto tyto kroky, abychom zajistili, že přípravy zůstanou na dobré cestě,“ citovala BBC k rozhodnutí o dočasných vízech ministra dopravy Granta Shappse.

Dříve přitom vláda dočasná víza odmítala, a to na navzdory výzvám maloobchodních a logistických společností k jejich zavedení.

Krátkodobé řešení

Vláda upozornila, že tato víza nejsou dlouhodobým řešením. Tím je podle ní zaměstnávání více britských řidičů s vyššími platy a lepšími pracovními podmínkami, napsala agentura Reuters.

Kvůli obavám z nedostatku pohonných hmot se v posledních dnech tvoří u britských čerpacích stanic až několikahodinové fronty. Shapps v neděli Brity vyzval, aby benzin nakupovali běžným způsobem.

„Paliva je dostatek,“ prohlásil. Dodal, že pokud by lidé tankovali pouze tehdy, kdy to skutečně potřebují, netvořily by se fronty a na čerpacích stanicích by bylo stále dost benzinu.

Podobně situaci vidí šéf asociace PRA Brian Madderson, podle kterého je příčinou aktuálních problémů „zkrátka a jednoduše nakupování v panice“. „V téhle zemi je spousta paliva, jenom je na špatných místech pro motoristy. Je stále v terminálech a v rafineriích,“ řekl BBC.

Jeho organizace zároveň oznámila, že z téměř 5500 nezávislých čerpacích stanic, které zastupuje, v neděli asi dvě třetiny hlásily, že už neměly co prodávat. Ostatní jsou údajně „částečně na suchu“ a brzy jim pohonné hmoty dojdou.

Podle průzkumu společnosti Opinium, který zveřejnil list The Observer, se zhruba dvě třetiny voličů domnívají, že vláda krizi v zásobování řeší špatným způsobem. Brexit označilo za „zcela nebo částečně na vině“ 68 procent respondentů, ovšem ještě větší část z nich (76 procent) ukázala v tomto směru na pandemii covidu-19. Evropské unii lze připisovat vinu podle 48 procent dotázaných.

Vůdce opozičních labouristů Keir Starmer podrobil vládu kritice za to, že podle něj po referendu o brexitu nebyla schopna naplánovat opatření k řešení nedostatku pracovních sil. „Jde tu o naprosto nedostatečné plánování,“ uvedl. „Bylo to předvídatelné,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme