Březnová stávka strojvůdců bude mít dohru u soudu

České dráhy chtějí po Federaci strojvůdců odškodnění za jejich březnovou stávku na železnici.Škody vyčíslily na 1,75 milionu korun, federace tuto částku ale zatím nezaplatila a ani ji podle svých slov platit nehodlá. České dráhy proto podle svého mluvčího Aleše Ondrůje začnou náhradu za způsobenou škodu vymáhat soudně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak

vlak | Foto: Jan Rosenauer

"České dráhy poté, co vyčerpaly všechny standardní možnosti, se obrátí na soud, aby soud nařídil zaplacení nákladů, které by v případě, že by stávka nebyla organizovaná, Českým drahám nevznikly. Jedná se skutečně o nezbytné provozní náklady, které České dráhy musely vynaložit v této mimořádné situaci tak, aby zajistily co nejmenší dopady na cestující."

Žalobu chtějí České dráhy podat nejpozději příští týden. Federace strojvůdců ale podle svého mluvčího Libora Poláčka žádanou sumu nechce zaplatit a počká si až na rozhodnutí soudu. Strojvůdci jsou totiž přesvědčení, že mají na stávku ze zákona právo.

"Listina základních práv a svobod umožňuje, aby takto svůj názor projevil každý. Stávka je základním právem zaměstnance a my jsme od samého počátku tvrdily, že to není stávka proti podniku. Byla to výstražná stávka, měla upozornit na problémy v širším kontextu, její délka byla tomu odpovídající a naše vstřícnost vůči zaměstnavateli maximální. A proto nás současný postup zaměstnavatele skutečně velmi mrzí," zdůraznil Poláček.

Půlhodinová stávka strojvůdců v poledne 16. března zastavila 332 vlaků. což bylo podle Českých drah 78 procent spojů. Dráhy si do nákladů, které chtějí po strojvůdcích uhradit, započítaly například náhradní autobusovou dopravu nebo sankce podle přepravních podmínek, mezi nimiž je 500 Kč za nepovolené zastavení vlaku nebo náhrada 200 až 300 Kč za každou minutu zpoždění. Naopak nezapočítávaly poškození dobrého jména firmy.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme