Břidlicový boom přinesl zlevnění ropy, uhlí i plynu

Ve zkratce se dá říct, že břidlicový boom způsobil zlevnění ropy, uhlí i plynu. Je větší zájem o automobily na propan-butan, kvete výroba produktových tankerů a rostou zakázky loděnic i loďařství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrt na těžbu břidlicového plynu v Pensylvánii

Vrt na těžbu břidlicového plynu v Pensylvánii | Foto: GNU Free Documentation Licence, Version 1.3, Ruhrfisch

Tyto suroviny zlevnily, protože se těží přímo na americkém kontinentu. Důvodem není jen to, že se nemusí dovážet, a klesají tak náklady na dopravu včetně pojištění a ochrany z bezpečnostně rizikových částí světa, ale také fakt, že zdrojů je najednou dostatek.

Ekonomika Spojených států velice rychle přešla na levnější plyn a přebývá jí uhlí, které do té doby spalovala v elektrárnách, teplárnách a továrnách. Tím pádem uhlí zlevnilo a masivně ho dováží Evropa.

Navzdory nejisté situaci v tradičních těžařských oblastech, ceny ropy postupně klesají. Jedním z důvodů je rostoucí těžba z břidlic.

Velice zajímavé věci se dějí také na trhu se zkapalněným plynem LPG, který je známý jako propan-butan. Nadprodukce ve Spojených státech snižuje jeho ceny, čemuž se musí přizpůsobit i tradiční dodavatelé z Blízkého východu, hlavně Saudská Arábie a Katar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji na těžařském poli mluvila Jitka Hanžlová

Propan-butan se tak může stát mnohem dostupnější. Američtí těžaři chtějí kromě Číny vyvážet především do Evropy. USA v současnosti produkují okolo dvou milionů barelů LPG denně.

Trh se tomuto boomu přizpůsobil. Během posledních tří let vzrostl zájem o tankerovou přepravu. Například v podstatě neznámá menší newyorská společnost Scorpio Tankers objednává další lodě za čtyři miliardy dolarů a cena jejích akcií vzrostla o dvě třetiny. To odpovídá tomu, jak podle údajů amerického Energetického úřadu vzrostl od roku 2010 americký vývoz ropných produktů.

Obrovský nárůst poptávky po nových produktových tankerech evidují i loděnice. Přístavy, nejen ve Spojených státech, ale i v Kanadě, staví nové velké terminály.

Pro Evropu, která má hustou zástavbu, to ale asi není nejvhodnější technologie. Ve většině států vlády na nátlak obyvatel zakázaly i jen průzkum možných ložisek.

Společnost Moravské naftové doly Karla Komárka oznámila, že chce během pěti let zdvojnásobit těžbu plynu a ropy v České republice. Jen do průzkumu nových ložisek chce vložit 10 miliard korun. Suroviny chce hledat až v hloubce pěti kilometrů.

Grafické schéma způsobu těžby břidlicového plynu | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme