Brisbane se připravuje na summit G20. Australanům se nelíbí výběr témat

Australské Brisbane o víkendu hostí summit skupiny G20, která sdružuje největší ekonomiky světa. Zúčastní se ho špičky světové politiky včetně amerického prezidenta Baracka Obamy a šéfa Kremlu Vladimira Putina. Australané ale nejsou spokojení s tématy jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australský premiér Tony Abbott chce, aby se summit G20 soustředil hlavně na hospodářské problémy

Australský premiér Tony Abbott chce, aby se summit G20 soustředil hlavně na hospodářské problémy | Zdroj: Reuters

Vrcholná schůzka chce najít způsob, jak obnovit růst globální ekonomiky.

„Můžeme tam zařadit boj proti korupci, rozvoj světové ekonomiky, boj proti nezaměstnanosti, zvýšení zaměstnanosti, odstraňování finančních regulací, investice do infrastruktury, omezování nerovnosti, což jsou taková ta vzletná témata,“ přibližuje politický geograf Martin Riegl z Institutu politologických studií FSV UK.

„Cíl je opravdu podpořit světový růst, dosáhnout cíle zvýšení růstu v rámci států G20 o dvě procenta do roku 2018. Je potřeba mít na paměti, že státy G20 tvoří nějakých 85 procent ekonomické aktivity na světě, tvoří téměř 70 procent populace,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nadcházejícím summitu skupiny G20 v Brisbane mluvil politický geograf Martin Riegl z Institutu politologických studií FSV UK

Vzhledem k současnému geopolitickému napětí je ale velmi pravděpodobné, že velká pozornost bude věnována otázkám syrské a ukrajinské krize nebo hrozbě radikálního hnutí Islámský stát.

Právě neformální jednání o těchto tématech by se podle Riegla mohla stát reálným přínosem summitu.

Původně se mělo jednat i o klimatických změnách. Australský premiér Tony Abbott ale zdůraznil, že chce, aby se summit soustředil hlavně na hospodářské problémy. Jeho plán vadí desítkám Australanů. Ti teď na protest začali na pláži v Sydney strkat hlavy do písku.

„Je to docela vtipný způsob, jak dát vládě najevo, co si o ní myslíme v souvislosti s tématy na summitu. Svět reaguje, ale my před problémem uhýbáme,“ vysvětluje jeden z aktivistů, kteří se do písku zahrabali.

Zdravotníci se zase obávají, že stranou pozornosti na summitu zůstane i problém největší epidemie eboly v dějinách.

Do Brisbane už se mezitím sjíždějí diplomaté. Ve městě platí zvýšená bezpečnostní opatření a v ulicích hlídkuje na 6000 policistů.

Australané strkají hlavy do písku. Protestují tak proti tomu, že se summit G20 nebude zabývat klimatickými změnami | Foto: Reuters

Vladimír Kroc, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme