Británie by mohla prodloužit omezující opatření

Britský ministr vnitra David Blunkett znovu přiživil obavy žadatelů o práci z přistupujících zemí Evropské unie. Naznačil totiž, že Británie může prodloužit omezující opatření pro občany z nových zemí unie ze dvou až na sedm let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Zdroj: AFP

Lidé, kteří se 1. května vydají za prací do Velké Británie, se budou muset registrovat u imigračních úřadů a najít si legální zaměstnání. Nárok na sociální zabezpečení v případě nezaměstnanosti by jim měl vzniknout až po dvou odpracovaných letech. Ministr vnitra David Blunkett však naznačil, že jestli počet imigrantů z bývalých komunistických zemí bude vysoký, může být tato lhůta prodloužena až na sedm let.

Podle mluvčí evropského komisaře pro práci a sociální věci ale neexistuje v oblasti sociálních dávek žádné přechodné období, a se všemi občany Evropské unie se musí zacházet stejným způsobem.

Velká Británie a Irsko jsou jedinými zeměmi, které v květnu tohoto roku otevřou pracovní trh uchazečům z deseti nových členských zemí. Obě země mají dynamickou ekonomiku a v řadě oborů nedostatek pracovních sil. Ostatní z 15 členů EU využili práva zavést přechodné období.

Simona Hejlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme