Británie chce razantně snížit schodek rozpočtu

Britská koaliční vláda představila mimořádný rozpočet, kterým chce snížit schodek veřejných výdajů. Ze současných jedenácti procent má v roce 2015 klesnout až na nulu. Na konci současného volebního období by tedy mělo mít Spojené království vyrovnaný rozpočet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský ministr financí George Osborne představuje úsporný rozpočet

Britský ministr financí George Osborne představuje úsporný rozpočet | Zdroj: ČTK

Ministr financí George Osborne mimo jiné poslancům řekl, že je to rozpočet, jakému se dnes Británie nemůže vyhnout. "Nebudu občanům zastírat bolestivá opatření a ani je v rozpočtu neschovám do odstavců psaných malými písmeny a kurzívou," řekl Osborne a dodal, že britské veřejnosti o všem řekne hned a přímo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mimořádném rozpočtu britské vlády mluvil londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka

Hlavní tíhu veřejných škrtů ponesou státní zaměstnanci, kteří musejí počítat se zmrazením platů. Podle londýnského spolupracovníka Českého rozhlasu Ivana Kytky se to ale nebude týkat všech.

„Výjimku budou mít ti s nejnižšími platy. Jde o pásmo mezi 18 až 21 tisíc liber ročně. V této kategorii je skoro 30 procent státních zaměstnanců,“ uvedl Kytka.

Šetřit musí i vláda. Během příštích pěti let bude muset každý resort s výjimkou ministerstva zdravotnictví najít vnitřní úspory ve výši pěti procent ročních výdajů. Škrty zasáhnou i sociální dávky. Na některé z nich budou uvaleny takzvané stropy.

„Například příští tři roky se nebudou zvyšovat dětské přídavky, které v Británii pobírají všichni rodiče, bez ohledu na výši příjmu. Zmrazen byl i rozpočet britské královské rodiny,“ upřesnil Kytka.

Snížení daní

Britská vláda se rozhodla i snížit některé daně tím, že zvýšila daňový odpočet, od kterého začínají Britové platit daň, na téměř 7500 liber. Konzervativci tak vyšli vstříc Liberálním demokratům, kteří ve své předvolební kampani slibovali daňový odpočet dokonce 10 tisíc liber.

„Milion Britů tak nebude mít žádnou daňovou povinnost. Každý britský daňový poplatník díky tomu ušetří měsíčně asi 16 až 17 liber,“ dodal Ivan Kytka.

Igor Maňour, Helena Berková, Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme