Británie hodlá přitvrdit v přístupu k bankám

Cílem regulace je zabránit opakování stále probíhající globální krize v budoucnu. Jak uvedl premiér Gordon Brown, vláda se hodlá zaměřit na přísnější kontrolu rizikového chování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Pokud přesto přehnané riziko dovede některou z bank na pokraj krachu, neměli by její záchranu platit napříště daňoví poplatníci, ale banka - respektive její majitelé sami. Podrobnosti se svět dozví dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Patria David Marek a rada českého velvyslanectví v Londýně Peter Urbánek o finanční regulaci

Analytik společnosti Patria David Marek řekl, že akciové trhy ještě před zveřejněním podrobností zatím nereagovaly, je to totiž opatření na delší dobu a čeká se na implementaci v praxi. "Trhy aktuálně zajímají makroekonomická data ze Spojených států, která jsou určitým zklamáním, výhled komodit a řada dalších témat."

Regulace zvýší náklady

"Každá silnější regulace znamená pro banky zvýšení nákladů a také přistřihnutí křídel při investování, což snižuje jejich bilanci a zhoršuje podmínky hospodaření," připomněl Marek.

Může to poznamenat i postavení Londýna jako jednoho ze světových finančních středisek. Regulace by také mohla znamenat hledání jiných destinací pro investování, čili věc se může vyřešit na národní úrovni, ale na finanční systém jako celek vliv mít nemusí, poznamenal Marek.

City je připravena

Rada českého velvyslanectví v Londýně Peter Urbánek připomněl, že na počátku roku, kdy vycházely první regulační návrhy, byla v City určitá nervozita. Od té doby názory vykrystalizovaly, jsou součástí legislativních návrhů, jež dnes oznámí královna v parlamentu.

"Bankéři v City jsou připraveni nést určitou tíhu, která plyne z současné změny klimatu, a jsou připraveni k větší transparentnosti." City je ale připravena hlídat, aby Británie nezašla v regulaci dál, než Evropská unie.

Pro klienty bank se dá očekávat ještě jeden element: celá řada návrhů, které vycházejí z transparentnosti podmínek bank, a snaha o přesné informování klientů, i zrychlení řešení neatorizovaných plateb do 10 dnů, může zkvalitnit služby, míní Urbánek.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme