Británie od roku 2040 zakáže prodej benzinových a naftových aut

Britská vláda chce od roku 2040 zakázat prodej aut s benzinovým či naftovým motorem. V té době už by měly být všechny vozy na britských silnicích plně elektrizovány. Oznámil to britský ministr životního prostředí Michael Gove. Opatření se má týkat i hybridních aut vybavených jak elektrickým, tak benzinovým či naftovým motorem, píše britský tisk.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hybridní vůz Volvo. Ilustrační foto.

Hybridní vůz Volvo. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Britská vláda je kvůli snížení znečištění ovzduší dlouhodobě pod tlakem. Podle návrhu, který citují britská média, by místní orgány mohly od roku 2020 vybírat poplatky od řidičů naftových vozidel na silnicích, kde je nejvíce znečištěné ovzduší, jestliže se kvalita ovzduší nezlepší, uvádí Daily Mail.

Vláda zdůrazňuje, že je nutný rázný krok, protože znečištěné ovzduší si vybírá daň na zdraví lidí. Odhaduje také, že země přichází na produktivitě o 2,7 miliardy liber (78,6 miliardy korun) ročně.

Další možná opatření zahrnují modernizaci autobusů a vozidel hromadné dopravy a změnu silniční sítě, jako je výstavba kruhových objezdů, rychlostních nadjezdů a podobně, píše BBC.

Obdobný záměr, jako ten, o kterém informují britská média, oznámila počátkem července Francie.

Německý výrobce aut BMW v úterý nezávisle na tom oznámil, že si pro výrobu elektrických aut Mini, kterou plánuje zahájit v roce 2019, vybral továrnu v anglickém Oxfordu.

Na začátku měsíce zase Volvo uvedlo, že všechny auta, která po roce 2019 vyrobí, budou elektrická nebo hybridní.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme