Británie otvírá pracovní trh Bulharům a Rumunům. A zavádí přísnější sociální systém

Británie dneškem otevírá svůj pracovní trh pro občany Bulharska a Rumunska. Vypršelo totiž přechodné období na jejich zaměstnávání. Londýnská vláda však také z obav před takzvanou „sociální turistikou“ na poslední chvíli zpřísnila pravidla pro čerpání podpory v nezaměstnanosti a dalších sociálních dávek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Zdroj: Reuters

Řada politiků i běžných lidí si myslí, že by jich do země mohly přijet řádově desítky tisíc a ostrovní sociální systém by to nemístně zatížilo. I proto britská vláda dál zpřísnila svou imigrační politiku.

Nezaměstnaní občané EU mohou po šesti měsících přijít o sociální dávky, pokud neprokáží, že mají opravdu šanci sehnat ve Spojeném království práci. To kritici považují za kontroverzní, stejně jako další nařízení, podle něhož unijní imigranti nesmějí okamžitě po svém příjezdu nárokovat sociální bydlení.

Zpřísňují se také znalostní testy pro žadatele o podporu v nezaměstnanosti, o kterou navíc občané EU nesmějí žádat během prvních tří měsíců svého pobytu.

Britská vláda nedokáže odhadnout, kolik Rumunů a Bulharů by do země mohlo skutečně dorazit. Strana pro nezávislost Spojeného království Nigela Farage „straší“ řádově desítkami tisíc údajně nepřizpůsobivých přistěhovalců.

Premiér David Cameron se nechal slyšet, že by do budoucna volný pohyb osob v rámci EU rád přehodnotil.

Devadesát členů Konzervativní strany nejnověji premiéra vyzvalo, aby uplatnil málo známou klauzuli v unijním právu a ochránil pracovní trh před Bulhary a Rumuny až do roku 2018.

Úřady však nemohou tvrzení o takzvané „sociální turistice“ ze zemí EU vůbec prokázat.

„Celá debata je založená spíš na anekdotách, než na výzkumu opírajícím se o fakta a na poctivé argumentaci,“ uvádí ekonom Christian Dustmann z University College London.

Se svými kolegy spočítal, že se britské státní pokladně příjezd polských, českých nebo slovenských pracovníků po roce 2004 velmi vyplatil.

Jiří Hošek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme