Británie plánuje stanovit minimální cenu alkoholu

Ve Velké Británii mluví koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů o zákazu prodeje nejlevnějšího alkoholu – přesněji řečeno chce stanovit minimální ceny. Ve stejném duchu se nyní vyslovily také úřady v oblasti Manchesteru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po alkoholu jako uklidňujícím prostředku sahá čím dál více žen

Po alkoholu jako uklidňujícím prostředku sahá čím dál více žen | Foto: Fotobanka stock.xchng

Majitel živnosti, ať už hypermarket, výčep či restaurace, zodpovídá za toto povolení osobně. Platí za něj a pečuje o dodržování jeho podmínek. Pokud jsou například on nebo jeho zaměstnanci přistiženi při prodeji lihoviny osobě mladší osmnácti let, může mu být licence odebrána.

Asociace místních samospráv ve Velkém Manchesteru teď zvažuje možnost zavedení minimální ceny za jednotku alkoholu, a to 50 pencí. Zatím se o tomto kroku uvažuje. Má být zaveden na pokusném základě. Podle mluvčího stockportské radnice chtějí ve Velkém Manchesteru tento krok zvážit a až v říjnu se rozhodne, co dál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kocourek informuje o plánovaných změnách cen alkoholu v Británii

Záměrem britské koaliční vlády je zakázat prodej alkoholu pod výrobní cenou. Návrh se liší od nápadu zavedení minimální ceny za jednotku alkoholu. Definice výrobních nákladů je totiž u každého producenta jiná.

Podle komentátorů není vůbec není jasné, jak se bude případný vládní zákaz prosazovat, protože obchodníci nejsou příliš ochotni prozrazovat komerčně choulostivé podrobnosti svých smluv s dodavateli.

Ceny alkoholu by se měly zvednout především kvůli alkoholismu, který se stal ve Spojeném království vážným problémem. Ve Skotsku se vypije o dva půllitry piva nebo dvě sklenky vína na osobu týdně více než v Anglii. V nedávném průzkumu to zjistili britští zdravotníci. Právě oni jsou pro zavedení minimální ceny jednotky alkoholu.

Ve skotském parlamentu byla ale návrh vládní Skotské národní strany na zavedení minimální ceny alkoholu vetován. Náznak toho, co bude s manchesterskou iniciativou, by měl přijít v říjnu.

Jednotku alkoholu v Británii definují jako malou skleničku vína nebo čtvrt litru piva (půl pinty), což je deset mililitrů ethylalkoholu

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme