Británie pošle do oběhu plastovou pětilibrovku s Churchillem. Půjde hůř falšovat

Revoluce v placení? Britové v úterý vypustí do oběhu plastové bankovky. Podle listu The Guardian si od ní v království slibují nejen vyšší životnost, ale i celou řadu nových bezpečnostních prvků, které zamezí falšování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová plastová pětilibrová bankovka nese portrét Winstona Churchilla

Nová plastová pětilibrová bankovka nese portrét Winstona Churchilla | Zdroj: Reuters

Bankovka v hodnotě pěti liber, tedy přibližně 160 Kč, je vyrobena z polymeru - tenké ohebné plastové fólie. Je proto čistější, bezpečnější a silnější. Životností by tak své papírové předchůdkyně měla překonat až o pět let. První náklad činí asi 440 milionů nových bankovek. Nahradit by postupně měly ty staré s podobiznou reformátorky vězeňství Elizabeth Fryové, které platí do května 2017.

Britská banka představila plastovou pětilibrovku, ponese portrét Winstona Churchilla

Číst článek

Nové bezpečnostní prvky
Plastová pětilibrovka dláždí cestu nové generaci bezpečnostních prvků, které mají ztížit falšování bankovek. Je mezi nimi několik hologramů, průhledné okno s portrétem královny nebo zobrazení Big Benu. Přední stranu tvoří zlatá fólie, zadní pokrývá stříbrná vrstva.

Citát populárního premiéra
Bankovku ozdobí Churchillův snímek z roku 1941. Pod ním se pak objeví jeho slavný citát, který pronesl ve své první řeči coby premiér v roce 1940: „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot".

sir Winston Churchill | Foto: CC0 Public domain

Churchill je po vévodovi z Wellingtonu teprve druhým britským ministerským předsedou, který je vyobrazen na některé z britských bankovek. Jeho vůdčí schopnosti během druhé světové války mu vynesly mezinárodní uznání. Byl zobrazen na poštovních známkách 150 zemí. Během života obdržel 37 řádů, vyznamenání a medailí, včetně Podvazkového řádu a Nobelovy ceny za literaturu. Před dvěma lety jej vyznamenala i Česká republika – in memoriam obdržel Řád bílého lva. Churchill byl také prvním neurozeným občanem vyobrazeným na britské minci, v roce 1965 se objevil na minci v hodnotě pět šilinků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme