Británie si od svatby prince slibuje obří zisky. Češi už rezervují hotely

Velká Británie si od královské svatby prince Williama a Katie Middletonové slibuje obrovský zájem světových médií, ale také finanční injekci pro zadluženou státní pokladnu. Den svatby 29. dubna 2011 ve Westminsterském opatství bude z rozhodnutí vlády sváteční a nepracovní, aby slavit mohlo co nejvíce poddaných Jejího Veličenstva, Williamovy babičky Alžběty II.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kate Middletonová a princ William

Kate Middletonová a princ William | Zdroj: ČTK

Do Londýna už se chystají i návštěvníci z celého světa, kteří si velkou slávu nechtějí nechat ujít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velká Británie si od svatby prince slibuje obří zisky. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

„Velká Británie od svatby očekává obrovský zájem jednak mediální, jednak i obchodní. Očekává se, že cestovní ruch vzroste o 600 milionů liber, to znamená skoro 18 miliard korun, což je obrovské číslo,“ říká Jan Herget z pražského zastoupení britské centrály na podporu cestovního ruchu Visit Britain.

Výrazný nárůst poptávky už dnes hlásí letecké společnosti i hotely. „Dá se očekávat, že Londýn kolem 29. dubna příštího roku bude doopravdy plný,“ dodal Herget.

Mediální odborníci odhadují, že svatba bude mít dokonce větší odezvu ve sdělovacích prostředcích ve světě než olympiáda v Londýně o rok později. V televizi by ji měly sledovat až čtyři miliardy diváků. Přímo na místě budou podle Jolany Zavadilové z cestovní kanceláře Fischer i Češi.

„Tato významná událost pochopitelně vzbudí zájem u českých turistů stejně jako u turistů z celé Evropy. Vzhledem k obrovskému zájmu bude nutné udělat včas rezervaci jak letenek, tak zejména hotelů, protože na tento významný termín se již hotely prodávají,“ připomíná Zavadilová.

Královská rodina Čechy láká

Každoročně navštěvuje Británii kolem 30 milionů turistů z celého světa, z toho 400.000 lidí přijíždí z Česka. Londýn patří k metropolím, kam Češi nejčastěji cestují na prodloužené víkendy.

„Největší poptávka je po návštěvách Buckinghamského paláce, Westminsterského opatství, Hampton Portu. Můžeme tedy říct, že všechny tyto památky spojené s královskou rodinou jsou hojně poptávané českými turisty a také často navštěvované,“ říká Zavadilová.

Podle průzkumu britské centrály cestovního ruchu Češi dokonce patří mezi národy, které z Velké Británie nejvíce láká právě tématika královské rodiny a jejího života.

„Královská rodina je hlavním tahákem. Češi spolu s Indy, Brazilci, Rusy a Malajci patří mezi národy, které se nejvíc zajímají o královskou rodinu, a dokonce když se vezme, co představí pod Velkou Británií, tak pro Čechy královna Alžběta II. je na prvním místě,“ potvrzuje Jan Herget.

Kdo se na královskou svatbu nedostane, bude mít další příležitost hned v roce 2012, kdy bude Alžběta II. slavit diamantové jubileum - 60. výročí nástupu na britský trůn.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme