Británii a Nizozemsko zklamal výsledek islandského referenda

Island zklamal nizozemské a britské věřitele. V sobotním referendu rozhodli islandští voliči, že nechtějí Nizozemsku a Velké Británii zaplatit za odškodnění věřitelů zkrachovalé banky Icesave. Celá záležitost se teď zřejmě dostane k soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islanďané rozhodují v referendu o vrácení dluhu nizozemským a britským věřitelům

Islanďané rozhodují v referendu o vrácení dluhu nizozemským a britským věřitelům | Foto: AFP

„Není to dobré pro Island, ani pro Nizozemsko,“ prohlásil nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager po oznámení výsledku islandského referenda, který zní NE. Šéf státní pokladny Nizozemského království řekl, že je rozhodnutím Islandu velmi zklamaný.

Podle něj už čas pro jednání vypršel a celá věc teď bude v rukách soudu. Bude ji rozhodovat Soudní dvůr Evropského sdružení volného obchodu, který je obdobou soudu Evropské unie, ale pod jeho jurisdikci spadají i Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

Ve sporu jde o peníze 340 tisíc britských a nizozemských střadatelů, kteří svoje peníze vložili do banky Icesave. Ta ale zkrachovala. Dohoda, kterou Islanďané odmítli, nabízela postupné splácení dluhu do roku 2046.

Pavel Novák, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme