Británii čeká velká reforma bankovnictví

Britské bankovnictví čekají velké změny. Agentura AP uvedla s odkazem na informované zdroje, že britské finanční ústavy Royal Bank of Scotland, Northern Rock a Lloyds Banking Group prodají v nejbližších letech až 700 svých poboček. Měly by tak obhájit státní pomoc, kterou jim poskytla vláda, a to kvůli dopadům finanční krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nutnost prodeje poboček bank už potvrdil v rozhovoru pro televizi BBC ministr financí Alistair Darling, který mimo jiné řekl, že zmíněné banky, kterým pomohli daňoví poplatníci, by měly prodat své pobočky, až bude ten správný čas. Podle něj vláda zároveň hodlá založit tři nové pobočky bankovních domů.

Nabídky na odkup poboček vybraných bank nebudou moci podat zavedené domy jako Barclays nebo španělská Banco Santander, která v Británii ovládá tři bankovní skupiny, a to z toho důvodu restrikcí EU, respektive Evropské komise. Ta totiž během tohoto roku připojila k záchranným balíčkům určených pro zmíněné bankovní domy klauzule o otevření britského bankovního trhu. Převážně z obavy o fakt, že by se banky dostaly do rukou úzké finanční skupiny, což by ohrožovalo pravidla evropské hospodářské soutěže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reforma britského bankovního sektoru očima spolupracovníka ČRo Ivana Kytky.

O zmiňované finanční ústavy se tak budou moci ucházet firmy i mimo finanční trh Velké Británie. Podle spolupracovníka ČRo ve Velké Británii Ivana Kytky se například o Northern Rock zajímá společnost Virgin, což je konglomerát zahrnující například leteckou společnost, železnici, hudební nakladatelství nebo síť obchodů se sportovním zbožím.

Vláda, jakožto majoritní podílník například v Royal Bank of Scotland, si od prodeje bankovních domů slibuje překlenutí schodku veřejných výdajů, který pro rok 2009 činí 170 miliard liber. Podle předběžných odhadů by prodejem finančních ústavů měla utržit několik desítek miliard liber.

Ivan Kytka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme