Británii čekají škrty v rozpočtu ve výši 84 miliard liber

Británie musí udělat nejvýraznější škrty za posledních třicet let. Jen tak odvrátí krach veřejných financí. Tvrdí to nový kabinet premiéra Davida Camerona, který proto dnes představí krizovou verzi státního rozpočtu. Vedle úsporných opatření by měl zahrnovat také zvýšení daní včetně zvláštního zpoplatnění bank, jež má ročně vynést dvě miliardy liber. Nejen proto někteří experti varují, že plánované utažení opasků zaškrtí hospodářské oživení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Parlamentu Velké Británie i s dvoupatrovým autobusem

Sídlo Parlamentu Velké Británie i s dvoupatrovým autobusem | Foto: Fotobanka stock.xchng, Steve Woods

„Podle toho, co zatím bylo zveřejněno, si myslím, že by ratingové agentury a trhy měly začít zadlužené Británii opět věřit. Opatření jsou skutečně razantní,“ říká analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výrazných škrtech v britském rozpočtu mluvil na Rádiu Česko analytik České spořitelny Luboš Mokráš

„Riziko toho, že rozpočtové škrty znemožní hospodářské oživení země, existuje. Záleží na tom, jak se bude vyvíjet světová ekonomika. Británie je totiž výrazně orientovaná na vývoz. Pokud bude světová ekonomika růst, poptávka by mohla Británii nahradit to, co ztratí na úsporách,“ pokračuje Mokráš.

„V souvislosti se zdaněním bank se mluví o zpřísnění regulace, omezení bonusů pro pracovníky ve finančním sektoru. To jsou všechno věci, které mohou bankovní sektor odrazovat a pro Velkou Británii to je velmi výrazné riziko. Bankovní sektor totiž tvoří velkou část britského hrubého domácího produktu,“ upozorňuje analytik.

Vládnoucí koalice konzervativců a liberálních demokratů hodlá vyrovnat rozpočet do roku 2015. „Je to reálné za předpokladu, že se podaří udržet růst,“ dodává Luboš Mokráš.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme