Britové strčí Churchilla do kapsy. Stane se tváří pětilibrové bankovky

Coby politik a publicista asi britský státník Winston Churchill zůstane pro drtivou většinu lidí nedostižnou metou. Nebude to ale trvat dlouho a slavného muže s doutníkem a sklenkou skotské „strčíme do kapsy".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrh pětilibrové bankovky s portrétem Winstona Churchilla

Návrh pětilibrové bankovky s portrétem Winstona Churchilla | Zdroj: Reuters

Osobnosti na bankovkách představují zjednodušený přehled dějin určitého národa.

Není bez zajímavosti, že třeba Britové zatím sázeli hlavně na vědce a vynálezce. Jediným státníkem, který jim zatím kdy šustil v peněžence, byl vévoda z Wellingtonu. Soudě podle nejnovějšího návrhu Britské centrální banky se to má ale změnit.

„Nemůžu vám nabídnout nic jiného než krev, dřinu, slzy a pot,“ vzkázal národu 13. května 1940 v legendárním projevu na půdě Dolní Sněmovny novopečený premiér Winston Churchill.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové pětilibrové bankovce s portrétem Winstona Churchilla informoval zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek

Právě tato slavná věta by se měla objevit na okraji bankovky, která by se měla dostat do oběhu v roce 2016. Na budoucí pětilibrovce je v pozadí Big Ben a ukazuje přesně tři hodiny. Není to žádná náhoda. Přibližně v tuto dobu měl Churchill svou řeč pronést.

Vítěz nad nacismem je teprve 16. význačnou osobností, která se na britských bankovkách objeví.

„Připadá nám zcela přiměřené, že se sir Winston objeví na pravděpodobně nejoblíbenější britské bankovce. Možná se pak taky pětilibrovce začne říkat ‚winstonka‘,“ žertuje odcházející guvernér centrální banky sir Mervyn King.

Jeho instituce uvolňuje každoročně do oběhu asi miliardu nových bankovek. Skoro stejný počet jich naopak stáhne.

Winston Churchill, zachycený na portrétní fotografii z prosince 1941, vystřídá na bankovce s nominální hodnotou pěti liber šterlinků bojovnici za zlepšení podmínek ženských vězenkyň Elizabeth Fryovou.

Britská veřejnost by aktuálně na bankovkách ráda viděla taky lady Dianu, Beatles nebo básníka Williama Blakea.

Jiří Hošek, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme