Libra smazala ztráty způsobené děním kolem brexitu. Poprvé za pět měsíců překonala hranici 1,30 dolaru

Britská libra v pondělí dopoledne smazala své počáteční ztráty a její kurz vůči americkému dolaru poprvé za pět měsíců překonal hranici 1,30 USD. Britská měna těží z poklesu obav z toho, že Británie opustí Evropskou unii bez dohody.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 11:31 21. 10. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská libra (ilustrační foto)

Britská libra (ilustrační foto) | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Libra v pondělí nejprve oslabovala, neboť dolní komora britského parlamentu o víkendu odsunula schválení brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Někteří analytici nicméně tvrdí, že víkendový vývoj snížil riziko brexitu bez dohody.

Parlament chce, ať Johnson požádá o odklad brexitu. ‚Nenechám se zahnat do kouta,‘ reagoval premiér

Číst článek

Libra se podle údajů agentury Bloomberg dopoledne vyšplhala až na 1,3012 USD. Později se ale vrátila pod 1,3 USD. Kolem 11.00 SELČ se pohybovala kolem 1,2985 USD, což bylo v těsné blízkosti předchozího závěru. Také euro se vůči dolaru drželo téměř beze změny na 1,1168 USD.

„Odchod Británie z Evropské unie s dohodou podle našeho názoru zůstává nejpravděpodobnějším výsledkem, ačkoli se tak nutně nemusí stát do 31. října,“ uvedl analytik Paul Hollingworth z banky BNP Paribas.

Banka Goldman Sachs snížila pravděpodobnost brexitu bez dohody na pět procent z dříve předpokládaných deseti procent.

Po sobotním rozhodnutí parlamentu odložit schvalování brexitové dohody musel britský premiér Boris Johnson v souladu s takzvaným Bennovým zákonem z počátku září požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad termínu odchodu Spojeného království z evropského bloku.

Do Bruselu nicméně poslal kromě nepodepsané žádosti o odklad i další podepsaný dopis, ve kterém uvedl, že s odkladem nesouhlasí a považuje ho za chybu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme