Britská libra oslabila vůči euru i dolaru

Dolar vůči ostatním předním měnám posílil. Zato britská libra v posledních dnech oslabuje a to i vůči Euru. Britská centrální banka proto varovala před dlouhodobými tlaky na její kurz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Ke včerejšímu, byť krátkodobému poklesu kurzu libry vůči euru pod paritu, došlo teprve podruhé po zavedení evropské měny v lednu roku 1999. Poprvé to bylo v prosinci loňského roku.

Jak zaznamenávají britská média, libra je momentálně slabá i vůči dolaru. Anglická banka ve svém nejnovějším čtvrtletním bulletinu přichází s varováním, že současný stav britských veřejných financí by mohl vést k dalšímu odklonu trhů od libry.

To podle listu Daily Mail znamená, že zahraniční investoři by mohli být v budoucnu méně ochotní kupovat britská aktiva. Libra je pod tlakem také kvůli obavám, že britské úroky zůstanou i nadále nižší než úroky v eurozoně.

Igor Maňour, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme