Britská vláda chce, aby lidé mohli změnit dodavatele energií během 24 hodin

Během jednoho dne by britští spotřebitelé mohli v budoucnu změnit dodavatele plynu a elektřiny. Pokusí se o to britská vláda. Doufá, že tak přispěje k částečnému snížení cen energií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynové hořáky (ilustrační foto)

Plynové hořáky (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Když několikrát kliknete myší, můžete změnit poskytovatele širokopásmového internetu. Proč by něco takového nemělo jít u plynu a elektřiny? Nemělo by to trvat současných pět týdnů. Mým cílem je čtyřiadvacetihodinový přestup,“ prohlásil v Dolní sněmovně za ironických komentářů opozice ministr energetiky Ed Davey.

Veřejnost tlačí na Cameronův kabinet, aby něco udělal s prudce rostoucími cenami energií. Ty nedávno vzrostly o dalších v průměru 9 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané novince v pravidlech při změně dodavatele energií v Británii mluvil zpravodaj Jiří Hošek

„Myslím, že to je pozitivní krok. Současně se ale domnívám, že vláda chce, aby to vypadalo, že ceny energií nějak řeší, což ale není pravda. Možná bude snazší změnit dodavatele energií, ale lidí žijících pod hranicí tzv. energetické chudoby, bude přibývat," řekla Českému rozhlasu Clare Weltonová ze sdružení Fuel Poverty Action.

Energetika se během několika týdnů stala v Británii možná vůbec nejžhavějším politickým tématem. Labouristům podle aktuálních průzkumů stouply preference poté, co navrhli zmrazit v případě volebního vítězství po dobu 20 měsíců ceny energií.

Elektrická zásuvka a zástrčka | Foto: European Commission

V Česku ceny energií spíše klesají

Ceny energií v České republice v poslední době spíše klesají a přispívá k tomu svým dílem i konkurence na trhu. Dodavatele energií můžeme měnit i několikrát do roka, ale záleží na podmínkách smlouvy se současným dodavatelem.

Rychlost přestupu ovlivňují vlastně jen technické podmínky - připomíná Jiří Chvojka z Energetického regulačního úřadu:

Působnost Energetického úřadu
regulace cen, podpora využívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie a kombinované výroby elektřiny a tepla, ochrana zájmů zákazníků a spotřebitelů, ochrana oprávněných zájmů držitelů licencí, šetření soutěžních podmínek, spolupráce s ÚOHS, podpora hospodářské soutěže v energetických odvětvích, výkon dohledu nad trhy v energetických odvětvích.

„Podmínky při změně dodavatele energií se primárně řídí tím, co se dohodne se stávajícím dodavatelem ve smlouvě. To znamená, pokud zákazník nemá žádnou lhůtu, po kterou má třeba garantovanou cenu, nebo nemá smlouvu na dobu určitou, tak ji může vypovědět prakticky okamžitě. Dodavatele může také změnit v zásadě okamžitě. Jediný problém je, že registrace, respektive přeregistrace trvá nejméně 10 pracovních dnů.“

Stále častěji se můžeme setkat s podomními prodejci energií, kteří lidem nabízí a někdy i vnucují změnu dodavatele. Pozor bychom si měli dát na podmínky smlouvy - zda tam není dlouhá vypovídací lhůta, sankce za ukončení smlouvy, co všechno je součástí ceny, za co všechno se platí.

Důležité je i nechat si čas na rozmyšlenou a podívat se třeba na internetu na různá cenová srovnání a také si například na stránkách Energetického regulačního úřadu ověřit, zda má nabízený dodavatel potřebná oprávnění.

Plynoměr | Foto: Fotobanka Stock.xchng, Csongor Varga

Milan Kopp, Jiří Hošek, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme