Britská vláda chce pobízet zaměstnavatele k upřednostnění domácí pracovní síly

Britská vláda vyzývá ostrovní zaměstnavatele, aby dávali přednost domácí pracovní síle a pomáhali vytvářet nová pracovní místa především pro britské zaměstnance. Výzva přišla poté, kdy vyšlo najevo, že ze 400 tisíc nových pracovních míst vytvořených za posledních dvanáct měsíců jich 90 procent získali lidé, kteří přišli do Velké Británie ze zahraniční.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnský Tower Bridge

Londýnský Tower Bridge | Foto: Noemi Fingerlandová

Britský ministr financí George Osborne se minulý týden chlubil tím, že za rok existence koaliční vlády vzniklo v Británii půl miliónu pracovních míst, při bližším pohledu však ona statistika není tak přesvědčivá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britská vláda vyzývá ostrovní zaměstnavatele, aby dávali přednost domácí pracovní síle a pomáhali vytvářet nová pracovní místa především pro britské zaměstnance. Více Ivan Kytka.

Nová místa skutečně vznikají, ale jsou hůře placená a situovaná. Zaměstnanci tak musejí přijímat částečný nebo zkrácený pracovní poměr, což vysvětluje fakt, že o zmíněné pozice mají zájem především cizinci. Zmíněná místa nejsou tak zdaleka atraktivní, aby Britové, kteří pracují ve státním sektoru a jsou propuštění, měli zájem stát se zaměstnanci na částečný pracovní úvazek. Navíc za podmínek, které jsou méně výhodné než podpora v nezaměstnanosti.

Britští zaměstnavatelé tak raději dávají v práci přednost cizincům – je to hlavně tím, že se například Poláci, Slováci nebo i Češi spokojí s menší mzdou než Britové, kteří měli donedávna také přednostní nárok na sociální dávky a neměli takovou motivaci pracovat.

Rovněž přistěhovalci mají mnohem menší životní náklady než Britové, kteří jsou ve své zemi zakořenění, mají rodiny a hypotéky. Většina gastarbeiterů je totiž najímána na sezónní 3 – 6 měsíční pracovní období. Řada přistěhovalců je navíc ochotna pracovat za minimální mzdu a bez pracovní smlouvy, což samozřejmě vytváří nerovné prostředí na poli britského trhu práce jakožto celku.

Velká Británie byla jednou z mála zemí, která otevřela svůj pracovní trh novým členským zemím Evropské unie už v roce 2004 a letos v květnu také zrušila povinnost zaměstnanců z těchto zemí se při nástupu do práce v Británii registrovat.

Ivan Kytka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme