Britská vláda chce uvalit superdaň na manažery bank

Britská vláda zveřejnila zprávu o rozpočtu pro příští rok. Její součástí jsou i plány na zavedení jednorázové daně z bonusů, které banky vyplácejí svým manažerům. Britským bankám se tento návrh nelíbí a hrozí odchodem do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown, Alistair Darling

Gordon Brown, Alistair Darling | Zdroj: ČTK

Ministr financí Alistair Darling představil novou padesátiprocentní superdaň z jednorázových bankéřských bonusů, které překročí částku 25.000 liber.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Rádie Česko Ivana Kottasová o návrhu britského rozpočtu

Zdůvodnil to tím, že všem britským bankám se v krizi dostalo finanční podpory ze státní pokladny a teď je načase, aby bankéři svůj dluh splatili.

Vláda očekává, že tento krok vynese ekonomice zhruba půl miliardy liber, kterou použije na podporu pro nezaměstnané.

Nová pravidla by se týkala všech britských bank i poboček zahraničních ústavů, které operují v Británii. Superdaň přitom nebudou platit sami zaměstnanci, ale přímo banky, a to počínaje dneškem.

Darling doslova řekl, že banky se musí rozhodnout, zda peníze investují do růstu, nebo je vyplatí na bonusech svým manažerům. Pokud si vyberou druhou možnost, zaplatí za to vysokou daň.

Banky mluví o populismu

Bankám se návrh samozřejmě nelíbí. Představitelé Asociace britských bankéřů ho označili za politický populismus, který poškodí mezinárodní pověst britských bank. Některé zahraniční banky, případně jednotliví experti by podle nich mohli z Británie úplně odejít, což by uškodilo celé ekonomice.

Bob Diamond, generální ředitel druhé největší britské banky Barclays, navíc připomněl, že britské banky se už po jarním summitu G20 zavázaly k tomu, že manažerské bonusy sníží, případně je budou vyplácet postupně nebo ve formě akcií, takže určitá regulace funguje už teď.

Investice místo škrtů

Hlavním cílem rozpočtu bude oživení britské ekonomiky. Vláda v příštím roce předpokládá další propad zhruba o 4,7 procenta. Darling například oznámil, že nebude zvyšovat daně malým firmám, aby jim usnadnila podnikání.

Prioritou bude boj s nezaměstnaností. Více než tři miliardy liber půjdou na podporu úřadů práce, které by měly představit programy především pro mladé lidi.

Kabinet také navrhuje daňové úlevy pro lidi, kteří jezdí auty s elektrickým pohonem, případně využívají ekologické zdroje energie jako třeba větrné turbíny. Darling ale zároveň slíbil zvyšování důchodů, přídavků na děti a sociálních dávek.

Pokud jde o škrty ve státních financích, týkají se hlavně veřejné správy. Ovšem i sami poslanci labouristů uznávají, že nejde o žádné velké sumy. Obecně se dá říct, že britská vláda dává přednost investicím do budoucnosti, které mají oživit ekonomiku, před úspornými opatřeními, které by naopak snižovaly deficit.

Konzervativci nabádají k šetření

Opozice vládní návrhy kritizuje, nicméně na detailní výhrady je ještě brzy, protože debata v parlamentu stále probíhá. Konzervativci obvinili Brownovu vládu z předvolebního populismu, pro labouristickou stranu je to totiž poslední rozpočet před volbami, které budou příští rok na jaře.

Stínový ministr financí George Osborne řekl, že Darling snaží superdaní pro bankéře odvést pozornost od celkové ekonomické situace a dalšího zadlužování. Snižování státní dluhu, který je momentálně na úrovni 56 procent britského HDP, představuje jednu z priorit konzervativců.

Vzhledem k tomu, že to zřejmě budou právě oni, kdo vyhraje příští volby, tak se dá očekávat, že Brity čeká v příštích letech velké šetření.

Martin Hromádka, Leonid Plenkin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme