Britská vláda chce v zemi postavit další jadernou elektrárnu. Teď se jedná o ceně za elektřinu

Britská vláda vydala územní povolení pro stavbu nové atomové elektrárny. Vybudování dvou reaktorů ale ještě stojí v cestě dohoda ohledně ceny elektřiny z jádra. Projekt s názvem Hinkley Point C chce postavit francouzská společnost EDF, která kontroluje britskou jadernou energetiku od roku 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, obří turbína a generátor.

Jaderná elektrárna Temelín, obří turbína a generátor. | Foto: Filip Jandourek

V hrabství Somerset na jihozápadě Británie se firma chystá postavit dva reaktory od francouzské Arevy, každý o výkonu 1600 megawattů. Podle EDF by při stavbě mohlo vzniknout až 25 tisíc pracovních míst.

„Nová dostupná energie z jádra sehraje kritickou úlohu při diverzifikaci zdrojů britské elektřiny,“ uvádí ministr energetiky Ed Davey. BBC ale upozorňuje, že cena obou reaktorů by byla nejspíš vyšší než pořádání londýnské olympiády.

EDF teď vede důvěrná jednání s londýnskou vládou, kolik by si za elektřinu z Hinkley Pointu mohla po desítky let účtovat. Zatím poslední britskou jadernou elektrárnu připojili do sítě před osmnácti lety.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme