Britská vláda neschválila finační vydání na opravu královských paláců

Britská vláda odmítla schválit vydání na opravu královnina Buckinghamského paláce v hodnotě tří milionů liber. Hlavní sídlo Alžběty II. v Londýně není jediným, které si vyžaduje rozsáhlé opravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Mluvčí ministerstva pro kulturu, média a sport zdůvodnil rozhodnutí zamítnout žádost Buckinghamského paláce o dodatečné finance na opravy v hodnotě tří milionů liber na příštích pět let. Poukázal na tvrdá finanční rozhodnutí, které musí činit všechny vládní orgány. Celková hodnota vládního grantu na opravy všech královských sídel se však podle mluvčího nesnižuje.

Správa královských sídel, které se anglicky říká Private Purse, neboli soukromá peněženka, požádala o dodatečné peníze na opravy Buckinghamu už vloni. Jedna ze čtyř obvodových zdí paláce vybudovaná v roce 1847 totiž jeví známky rozpadu pod vlivem povětrnosti. Hlavní odpovědnost za opravy královských paláců spočívá v rukou královského dvora, ale z veřejných prostředků se hradí údržba těchto sídel. Jde o výsledek dohody mezi královnou a vládou, podle které se Alžběta II. vzdává příjmů ze svých nemovitostí výměnou za údržbu a provoz královských sídel.

Noviny Daily Mail zaznamenávají, že důkladné opravy si vyžaduje také venkovské sídlo královny, hrad Windsor.

Jestli je v pořádku, aby se za opravy královských paláců platilo více z veřejných prostředků, se liší podle toho, zda osoba vyjadřující názor je monarchista nebo republikán.

Milan Kocourek, Jitka Pilbauerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme