Britská vláda prodává Royal Mail. Poštovní firmu, která funguje od roku 1516

Britská vláda dnes nabídne na burze v Londýně akcie poštovní společnosti Royal Mail. Jde o největší privatizaci v Británii za posledních 20 let. Jedna akcie společnosti má cenu v přepočtu zhruba 100 korun. Privatizovat státní poštu chce také Portugalsko. I v České republice se objevily plány na prodej pošty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poštovní schránka Royal Mail v Londýně

Poštovní schránka Royal Mail v Londýně | Zdroj: Reuters

Royal Mail třídí a dodává dopisy a balíky. Její součástí ale není národní síť poštovních poboček Post Office, která nabízí poštovní, finanční a další služby.

Historie Royal Mail spadá do roku 1516, tedy do doby panování anglického krále Jindřicha VIII. Dalším mezníkem bylo zřízení veřejného poštovního úřadu v roce 1660. Mimochodem první lepicí poštovní známky byly zavedeny v roce 1840.

Instituci s dlouhou tradicí se daří velice dobře i v moderní době. Příjmy společnosti v loňském fiskálním roce činily více než devět miliard liber a zisk se více než zdvojnásobil. Firmě pomohla přeprava balíků, která výrazně roste díky internetovému prodeji.

Obchod by mohl vynést až 150 miliard korun

Dnešní privatizace je už čtvrtým pokusem o prodej společnosti, jejíž červené poštovní schránky jsou známé po celém světě. V uplynulých 19 letech všechny pokusy o prodej firmy ztroskotaly.

Politici se totiž báli, že prodej tak váženého podniku by voliči odsoudili. Například podle zářijového průzkumu Sunday Times si privatizaci Royal Mail nepřeje 70 procent lidí.

Nyní vláda privatizaci zdůvodňuje tím, že pošta potřebuje přístup k soukromému kapitálu, aby si zajistila konkurenceschopnost. Vláda prodá 40 až 52 procenta akcií. Jedna akcie vyjde přibližně na 100 korun. Obchod by mohl vynést v přepočtu 99 až 150 miliard korun.

Zaměstnanci firmy mají získat zdarma deset procent akcií. Z akcií, které se budou prodávat, je jich podle agentury Reuters asi třetina určena pro drobné investory, zbytek pro institucionální.

Privatizovat poštu chtějí i další země

Privatizovat státní poštu chce také Portugalsko. Tamní vláda chce prodat až 70procentní podíl ve státní poštovní společnosti. Část akcií prodá na burze.

Pět procent akcií bude chtít nabídnout se slevou zaměstnancům podniku, další část hodlá prodat finančním institucím. Zatím ale neznáme ani cenu, ani termín prodeje. Portugalská pošta je zisková, loni dosáhl čistý zisk v přepočtu 985 milionů korun.

Úvahy o možné privatizaci se objevují už mnoho let také v Česku, ale momentálně nejsou aktuální. Pokud padne nějaké rozhodnutí, nebude to dříve než po volbách.

Jitka Hanžlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme