Britská vláda zveřejní nejradikálnější škrty za poslední roky

Britský ministr financí George Osborne zveřejní odpoledne plán škrtů ve vládních výdajích. Koaliční váda konzervativců a liberálních demokratů je odhodlaná výrazně ušetřit na výdajích a snížit tím schodek i zadlužení. Opozičním labouristům se její úsporný plán nelíbí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnský parlament

Londýnský parlament | Foto: Corel GALLERY

Podle předběžných odhadů vláda hodlá provést škrty ve veřejném sektoru v hodnotě 83 miliard liber. Každé ministerstvo má ušetřit zhruba čtvrtinu svých rozpočtových výdajů.

Šetřit by se nemělo jenom na zdravotnictví a zahraniční pomoci. Levicová opozice kritizuje vládní úsporný záměr, o kterém ministři vyjednávali několik měsíců. Premiér David Cameron škrty v rozpočtu hájil v televizi BBC:

„Tenhle cíl není snadný. Nečekám, že jeho plnění přivítají lidé v ulicích s nadšením. Ale musíme ho realizovat. Protože pokud bychom nedělali nic s naším deficitem a dluhy, vydali bychom se na známou cestu zemí, které čelí růstu úrokových sazeb a skutečně závažným problémům.“

Novinové titulky britských listů dnes upozorňují, že každý desátý pracovník ve veřejném sektoru přijde o místo. Někteří komentátoři kladou zprávu o radikálních britských škrtech do kontextu situace ve Francii, kde kvůli návrhům na zvýšení důchodového věku o dva roky řádí stávky a nepokoje, zatímco ve Spojeném království, kde je důchodový věk mužů 65 let, je naprostý klid.


Britové návrhy rozpočtových škrtů sice nevítají s nadšením, ale ve velké většině případů nutnost drakonických úsporných opatření chápou.

Milan Kocourek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme