Britské banky budou více kontrolovány

Britské banky by měly povinně zveřejňovat počet svých pracovníků s příjmem vyšším než jeden milion liber ročně. Je to jeden ze závěrů zprávy sestavené na pokyn vlády sirem Davidem Walkerem. Jejím záměrem bylo přehodnotit fungování bank. Dotyčné osoby ale nebudou muset být jmenovány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce

Britská královna Alžběta na desetilibrové bankovce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Regulační orgán, Úřad finančních služeb, bude mít také pravomoc omezovat příjmy, které bude považovat za přehnané. V případě neuspokojivých výsledků dotyčného pracovníka budou banky moci zrušit jeho prémie a bonusy.

Mezi dalšími doporučeními je každoroční volba předsedy správní rady banky. "Vláda naznačila, že doporučení ve zprávě zahrne do příští osnovy finančního zákona," říká spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Milan Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Milan Kocourek mluvil na Rádiu Česko o britských bankách.

Podle něj doporučení Walkerovy zprávy uvítal i generální ředitel Konfederace britského průmyslu Richard Lambert.

V posledních dnech také vyšlo najevo, že dvě velké britské banky, HBOS a Royal Bank of Scotland, dostaly loni na podzim utajované nouzové úvěry v úhrnné hodnotě přes 60 miliard liber.

"Záměrem mimořádných úvěrů bylo údajně předejít tomu, aby se ztráta důvěry rozšířila po celém finančním sektoru," pokračuje Kocourek.

Britové svým bankám nedůvěřují

"Mnozí Britové s bankami nejsou spokojeni. Hlavně ti, kteří potřebují úvěry, jež jim banky odmítají poskytnout, a jejichž firmy tak krachují," uvádí Milan Kocourek.

Včera nejvyšší britský soud rozhodl v neprospěch miliónu zákazníku britských bank, kteří doufali, že poplatky, které jim banky účtovaly za debetní salda, budou přezkoumány a případně vráceny. Soud rozhodl ve prospěch bank, poplatky tedy přezkoumány nebudou.

"Banky v očích mnohých Britů nemají dobré jméno, protože byly zachráněny před bankrotem pouze díky masivní podpoře daňových poplatníků. Zadluženost je kvůli tomu velká a to nikoho netěší," uzavírá britský spolupracovník Českého rozhlasu Milan Kocourek.

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme