Britské referendum posílilo libru. Průzkumy totiž naznačují, že Británie zůstane v Unii

Blížící se Britské referendum o vystoupení Británie z Evropské unie řádně hýbe s trhy. Například britská libra dnes výrazně posílila poté, co průzkumy veřejného mínění naznačily možnou převahu zastánců členství země v Unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, měna, britská libra, britské libry (ilustrační foto)

Peníze, měna, britská libra, britské libry (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Britská libra dnes posílila na třítýdenní maximum vůči americkému dolaru. Už včera posílila nejrychleji za posledních sedm let, kdy si k dolaru přidala přes 2 procenta. Na náznak, že by referendum mohlo skončit setrváním Británie v Unii, reagovaly také akciové trhy, které mírně posilovaly.

Vystoupení Británie z Unie by mohlo znamenat značné výkyvy na devizovém trhu. Libra by mohla prudce oslabit, reagovaly by i akciové trhy.

Podle ředitele Saxo Bank ČR Pavla Drahotského by to ale nemuselo být nijak dramatické. Zejména proto, že nepůjde o žádné překvapení.

„Okamžitý pokles trhů bude řekněme někde v intervalu 5 procent. Víme o tom, že Bank of England je připravena poskytnout na trh likviditu,“ popisuje Drahotský. Dodal k tomu, že případný odchod by nebyl okamžitý, nějakou dobu by trval.

Pokud by oslabovalo euro, mohlo by to tlačit na posilování koruny. Mohlo by ale také dojít k silné averzi vůči riziku, která není nakloněna menším a méně likvidním měnám jako je koruna.

„Vzhledem k tomu, že máme funkční Českou národní banku, která intervenuje, tak to spíše bude o vztahu eura a dolaru. Od toho se bude odvíjet i česká koruna. Na ni samotnou bude vliv naprosto marginální,“ přidává Drahotský.

Průzkum pro ČRo: Odchod Británie z EU si nepřejí téměř dvě třetiny Čechů

Číst článek

Jestliže by rostla nervozita, dalo by se očekávat zdražování drahých kovů, a to zejména proto, že by rostl zájem o stříbro a zlato. Během několika týdnů by mohla cena zlata překonat 1 400 dolarů za troyskou unci.

Obchodní ředitel Golden Gate Pavel Ryba se kloní spíše ke scénáři, že Británie v Unii zůstane.

„Pokud by Británie setrvala, čemuž dáváme větší pravděpodobnost, tak cena zlata v dolarech může mírně klesat. Ale korunový investor, tedy investor z České republiky, to mnoho nepocítí,“ vysvětluje.

„Začalo by posilovat euro. A koruna, která je svázána s eurem, bude tlačit korunovou cenu výš. Takže když nevystoupí Británie z Evropské unie, významnou korekci na zlatě český investor nejspíš nepocítí.“

Případný brexit by ale pocítily české podniky. Podle aktuálního průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků by se to negativně dotklo více než 40 procent malých a středních exportérů.

Británie se přitom podle údajů asociace za první čtyři měsíce letošního roku dostala mezi tři nejvýznamnější destinace českých vývozců.

K otázce brexitu a jeho možných dopadů proběhne dnes od 17 hodin v budově Českého rozhlasu veřejná debata.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme