Britský obchod Hamleys otevře v Praze jedno z největších hračkářství na světě

Legendární britský obchodník s hračkami Hamleys otevře příští rok v Praze jeden ze svých největších obchodních domů. Bude v budově bývalé banky v centru hlavního města na rohu ulic Na Příkopě a Panská.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Hamleys Gudjon Reynisson (vlevo) a držitel licence pro ČR Pavel Čmelík podepsali v Praze smlouvu, která oficiálně potvrdila příchod britské firmy na středoevropský trh

Generální ředitel Hamleys Gudjon Reynisson (vlevo) a držitel licence pro ČR Pavel Čmelík podepsali v Praze smlouvu, která oficiálně potvrdila příchod britské firmy na středoevropský trh | Zdroj: ČTK

Hračkářství zachová fasádu i důstojnost budovy a například i trezor, který v ní je, využije zřejmě k propagaci.

Obchod bude provozovat Pavel Čmelík, který má od Hamleys franšízu pro střední a východní Evropu.

„V České republice chceme otevřít pilotní obchod pro střední a východní Evropu na jaře roku 2016. Měl by mít necelých 6 tisíc metrů čtverečních a měl by to být druhý největší obchod Hamleys na světě,“ říká Čmelík.

Bude tak větší než hlavní obchodní dům Hamleys na londýnské Regent Street, který má 4500 metrů čtverečních. V britské metropoli patří k poutním místům, ročně ho navštíví 5 milionů zákazníků.

Pražské Hamleys je první obchodní zastoupení značky ve střední Evropě. Firma, která prodává a vyrábí hračky už od roku 1760, dala Praze přednost před Vídní. Dá se proto čekat, že se do nového paláce hraček pohrnou i turisté.

Obchodní nájmy v centru Prahy ale zároveň patří k největším nejen v České republice, ale také v Evropě. Jestli má tak velký projekt šanci na úspěch, záleží na obchodní strategii, kterou bude používat.

Značka má přes 30 obchodů po celém světě od Evropy přes Asii až po Austrálii. Jan Kotrbáček, partner společnosti Cushman & Wakefield, připomíná, že mnohé světové řetězce mají své nejúspěšnější obchody právě v Praze.

„Pražské Hard Rock Café je nejhezčí na světě a jedno z nejúspěšnějších na světě. Pandora Na Příkopě je nejúspěšnější obchod ve střední Evropě. Obchod New Yorkeru, který je Na Příkopě na Václavském náměstí, je celosvětově nejúspěšnější a má nejlepší výsledky. I Hamleys se stane velikánskou destinací na jednom z nejatraktivnějších míst ve střední Evropě,“ myslí si Kotrbáček.

Český trh s hračkami se změní

Většina odborníků předpokládá, že příchod britské značky trh s hračkami v České republice změní. Mezi velké prodejce hraček v tuzemsku patří Bambule, Dráčik, Sparkys, Pompo nebo HM Studio a obrat trhu je 5 miliard korun ročně.

Čeští výrobci podstatnou část své produkce vyvážejí a s konkurencí se střetávají na zahraničních trzích.

„Velká firma s tak velkou tradicí určitě přinese něco nového, i když to nebudou žádné zázraky. Dnes už je trh s hračkami tak vyrovnaný, že jsou podobné. Vyrábějí je v Asii, Anglii, Americe nebo v Česku,“ dodává předseda asociace Hračka Václav Kubát.

České firmy se zaměřují na tradiční hračky například ze dřeva a tvrdí, že zájem o ně roste.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme