Britští odborníci varují před zranitelností čteček čipových karet

Odborníci počítačového oddělení Cambridgské univerzity přišli s varováním, že dnes při placení v obchodech a službách již běžně užívané čtečky čipových karet mohou být podvodně zmanipulovány k odhalení podrobností o bankovním účtu držitele dotyčné karty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail kreditních karet

Detail kreditních karet | Foto: Jan Rosenauer

Ještě nedávno úplně nová technologie čipové karty, jejíž držitel při koupi zboží nebo služby vyťuká čtyřmístné číslo zvané pin do čtečky, se stala také zdrojem inspirace pro podvodníky, kteří chtějí snadno zbohatnout. Zranitelnost čteček o velikosti srovnatelné s myší počítačů v těchto dnech prokázali pracovníci počítačového oddělení Cambridgeské univerzity.

Vyrobili náhradní čtečku, jejíž interní ústrojí je uzpůsobeno na uloupení informací z dotyčného bankovního účtu a provádění podvodných koupí zboží nebo služeb. Stačí jen tento nový přístroj zaměnit za pravou čtečku a podvody mohou začít.

Jeden z autorů tohoto přístroje Steven Murdoch v rozhovoru pro list Daily Mail řekl, že sestrojení čtečky na podvody není příliš složitá záležitost pro někoho zběhlého v počítačové technologii. Vznik tohoto aparátu umožnila skutečnost, že finanční domy se při zavádění nové technologie rozhodly pro nejlevnější alternativu výroby čipových karet, které je poměrně snadné kopírovat či klonovat.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme