Brněnské ŘSD vrátí stavitelům faktury za 400 milionů

Brněnský závod Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vrátí stavitelům faktury za čtyři sta milionů korun. ŘSD požaduje, aby stavitelé faktury doplnili nebo upřesnili. Mezi vrácenými fakturami je i faktura za úsek silnice D47, který ŘSD reklamuje na firmě Skanska kvůli sesuvům svahů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice

Dálnice | Foto: www.rsd.cz

„Nově jmenovaný ředitel (brněnského závodu ŘSD, pozn.red.) Zdeněk Pánek, který spolupracuje na interním auditu, převzal v rámci své funkce celou řadu dokumentů. Součástí dokumentů byly rovněž faktury, které vykazovaly určité nedostatky v různých kategoriích. Faktury byly v celkovém objemu přes čtyři sta milionů korun,“ upřesnil generální ředitel ŘSD Jiří Švorc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální ředitel ŘSD Jiří Švorc v odpoledních Ozvěnách dne.

Stavitelé například podle něj neoprávněně fakturovaly práce v rámci probíhajícího reklamačního řízení. „To je již zmiňovaná reklamace stavby D47, kdy došlo k sesunutí svahů, kde zhotovitel fakturoval částku 97 milionů korun. Tuto fakturu pan ředitel vrátil,“ doplnil Švorc.

Podle Skansky je ale faktura za sanaci svahu u Bílova oprávněná. „Byla vystavena na základě skutečně odvedené práce, kterou si objednalo ŘSD. Jednalo se o odstranění terénní havárie, jejíž příčinou v žádném případě nebyla špatná práce Skanska,“ píše firma v tiskovém prohlášení.

Další balíček faktur pak vykazoval formální nedostatky nebo nedostatky v doloženém soupisu prací. „Je potřeba to vnímat tak, že pokud tyto faktury, my jako objednavatel, ponecháme u sebe, tak akceptujeme jejich výši. To byl hlavní důvod, proč byly faktury vráceny,“ vysvětlil generální ředitel ŘSD.

Faktury tak zatím proplaceny nebyly. Interní audity probíhají v tomto týdnu postupně na všech správách a závodech ŘSD. „Audit řeší oblast účetnictví, oblast technickou a oblast procesní,“ upřesnil Švorc.

Ministr dopravy Vít Bárta před několika týdny vyměnil šest ze třinácti regionálních šéfů ŘSD. Podle Bárty by se tak měly mimo jiné zpřetrhat dosavadní vazby krajských ředitelství na místní stavební firmy a politiky. Ministerské audity prý už také odhalily nesrovnalosti v hospodaření poboček ŘSD.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme