Brněnský soud Uberu opět zakázal poskytování služeb. Porušuje podle něj zákon

Krajský soud v Brně znovu vydal předběžné opatření, kterým zakazuje společnosti Uber poskytovat v Brně svoji službu, která je obdobou taxi. Předběžné opatření vydal soud už jednou, Vrchní soud v Olomouci toto opatření ale zrušil kvůli nedostatečnému odůvodnění a vrátil případ do Brna. Uber nesmí jezdit kvůli tomu, že porušuje vyhlášku o taxislužbách i silniční zákon.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu.

Logo aplikace Uber na chytrém telefonu. | Zdroj: Reuters

Uber přitom mohl přepravní služby znovu spustit poté, co dostal rozhodnutí o zrušení zákazu Vrchním soudem v Olomouci. "My ale nejezdíme, protože je to proces, který trvá. Není to ze dne na den, že by se služba spustila. Nyní vyčkáváme na nové rozhodnutí Krajského soudu v Brně," řekla ve středu Jozová.

Taxify nesmí v Praze jezdit s řidiči bez licence, rozhodl soud. Uber ale fungovat smí, tvrdí společnost

Číst článek

Podle ní sice olomoucký soud opatření zrušil, ale bylo to kvůli nedostatečnému odůvodnění. Je tedy možné, že brněnský soud znovu vydá opatření se zákazem pro Uber služby poskytovat. "Jakmile rozhodnutí budeme mít, prostudujeme si ho a učiníme další kroky. Uděláme vše pro to, abychom naše služby v Brně obnovili," dodala Jozová. Sigmundová nechtěla výsledek soudu komentovat a uvedla, že další informace podá až po doručení rozhodnutí účastníkům řízení.

Uber sice o sobě uvádí, že není taxislužba, soud však službu UberPOP za taxi považuje. Službu UberPOP společnost v Brně spustila 1. února. Lidé si díky aplikaci mohli zavolat řidiče, který je odvezl na požadovanou adresu. Klient pak zaplatil za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči jezdili buď pro společnost, nebo jako živnostníci, kteří si přivydělávali jízdou ve vlastním autě. Služba je tedy alternativou taxi, klasičtí taxikáři se proti ní ohrazují.

Krajský soud v dubnu předběžným opatřením zakázal firmě služby poskytovat. Zdůvodnil to tím, že firma porušuje několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje. Nelze poskytovat služby, když k tomu řidiči nemají oprávnění, auto není označené jako taxi nebo nemá taxametr. Krajský soud v květnu zamítl i návrh Uberu na zrušení předběžného opatření. Proto firma podala odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci, který rozhodnutí Krajského soudu v Brně zrušil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme