Brno bude žádat od Flextronicsu kompenzace

Město Brno bude po společnosti Flextronics, která oznámila ukončení výroby, požadovat finanční náhrady. Jihomoravská metropole ztráty odhaduje na desítky miliónů korun. Město například v průmyslové zóně Černovická terasa kvůli firmě vybudovalo retenční nádrž a pronajalo jí několik desítek hektarů pozemků za symbolickou jednu korunu ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plošný spoj

plošný spoj | Foto: Jan Rosenauer

Požadavek na odškodnění od Flextronicsu potvrdil Českému rozhlasu náměstek brněnského primátora Pavel Kuba. "Ztráta je v podstatě teoretickým rozdílem mezi tržním nájemným, který by nám eventuálně dal subjekt, který by nám na těch 45 hektarech platil tržní nájemné a mezi tím symbolickým nájemným. Jestli budeme po Flextronicsu požadovat ten teoreticky ušlý zisk, to nemohu vyloučit."

Smlouva, která Flextronicsu garantovala nájem pozemků za symbolickou jednu korunu, bude podle náměstka Kuby zrušena. Důvodem je to, že společnost nesplnila podmínky smlouvy, tedy vytvoření tří tisíc pracovních míst a přilákání dalších investorů do města. Firma však už do svého vlastnictví získala asi sedm hektarů, které leží pod výrobním závodem - a jak jinak než za jednu korunu.

"V případě, že by společnost Flextronics tyto pozemky chtěla zcizit, to znamená nejen převést, ale třeba vložit do jiné společnosti, tak je prvně povinna je nabídnout městu Brnu k zpětnému odkoupení za jednu korunu," dodal náměstek Kuba.

Úřad na ochranu hospodářské soutěže nebude ve věci veřejné podpory firmě Flextronics vydávat žádné rozhodnutí. Jak řekl předseda Úřadu Josef Bednář, v případě porušení zákona můžou vydat rozhodnutí o navrácení veřejné podpory - to se však v daném případě nestalo.

Marika Táborská, Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme