Brno představilo novodobého nástupce legendárního Velorexu

Na české silnice se po desítkách let možná opět vrátí Velorex. Jde o nový výrobek, ale od svého předchůdce převzal legendární tvar i některé konstrukční prvky. Slavné vozítko proslavil film Vrchní prchni a písnička Ivana Mládka. Jeho nástupce měl dnes světovou premiéru při zahájení motocyklového veletrhu v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobce nepočítá s hromadnou sériovou výrobou. Půjde spíše o kusovou výrobu pro sběratele.

Výrobce nepočítá s hromadnou sériovou výrobou. Půjde spíše o kusovou výrobu pro sběratele. | Foto: Tomáš Adamec

I nová tříkolka má přes řetěz poháněné zadní kolo a na starý vzor odkazuje také silueta včetně motocyklového víčka nádrže. Koženkový potah ovšem nahrazují laminát s karbonem. Motor o výkonu až dvě stě koní dodá lehkému stroji excelentní zrychlení.

"Společné znaky s původním velorexem jsou ty, že pohonná jednotka je použitá z motocyklu, pohonem řetězem. Toto je základ u tříkolky, který velorex používá," přiblížil tvůrce nového Velorexu Pavel Brída.

Z patentových důvodů nese Velorexův nástupce i jiné jméno Velor-x-trike. Moderní verze pro 21. století však není vozítkem pro invalidy nebo méně majetné vrstvy, ale technologií nabitým strojem pro vyšší střední třídu, u kterého se například budou dveře otvírat nahoru po vzoru lamborghini. Svědčí o tom i cena, která začíná na 19.900 eurech, tedy zhruba půl milionu korun.

Pavel Brída se už od roku 1992 zabývá dovozem motocyklů. Sám vlastní původní vozítko, které dodnes používá. K nápadu na mladšího bratříčka proto nebylo daleko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel firmy Motoscoop Pavel Brída v pořadu Stalo se dnes.

Novou koncepci Brída s původním autorem Mojmírem Stránským nekonzultoval. Návrháři starého Velorexu přesto připadla čest slavnostně odkrýt nástupce.

Firma pana Brídy plánuje vyrobit ročně deset kusů. Každý Velor-x-trike bude originál a bude stavěn podle individuálních potřeb zákazníka.

Ivan Holas, Jan Richter, Václav Sochor, Alice Kottová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme