Brusel: Česko by mělo rychleji zvyšovat věk odchodu do důchodu

Evropská komise doporučuje Česku, aby rychleji zvyšovalo věk pro odchod do důchodu. Vláda chce penzijní věk posouvat každý rok o 2 měsíce, Brusel se přimlouvá za rychlejší tempo. Kabinet by si měl podle něj také ohlídat připravovanou reformu penzí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, penzisti

důchodci, penzisti | Foto: Filip Jandourek

Pro její úspěch je podle Komise zásadní, aby se do ní zapojilo co nejvíce lidí. Ekonomové přitom varují, že plánované soukromé spoření na penzi nepřitáhne dostatek zájemců. Navíc vyjádřili pochybnosti o tom, jestli si důchodové fondy za své služby nebudou účtovat příliš vysokou cenu.

I na toto riziko Komise ve své zprávě upozorňuje. Podle ní musí Česko také usnadnit zaměstnávání starších lidí, kteří leckdy hledají práci obtížně. Český státní rozpočet by zároveň mohl získat více peněz, kdyby vláda zvýšila nepřímé daně.

Návrhy Komise mají charakter doporučení a je jen na české vládě, jestli je bude respektovat.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme