Brusel chce lidem usnadnit práci v cizině, má to pomoci v boji s nezaměstnaností

Lidem bez práce může pomoci odchod do ciziny. Evropská komise proto navrhla opatření, která mají práci v zahraničí usnadnit. Chce například lepší přístup takových zaměstnanců ke členství v odborech nebo k daňovým výhodám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnání (ilustrační foto)

Zaměstnání (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Stěhování za prací má být jeden z receptů na boj s rekordní nezaměstnaností. V zemích Evropské unie nemá práci přes 26 milionů lidí.

„Jsme občané zemí Evropské unie a při hledání práce nás naše národní hranice neomezují,“ řekl eurokomisař pro sociální věci László Andor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém opatření Evropské komise, které má zvýšit zaměstnanost, mluvil na Radiožurnálu bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

V současnosti platí v EU volný pohyb osob, všichni mají právo do ciziny za prací odejít. V praxi to tak ale úplně nefunguje.

Lidé, kteří se rozhodnou odejít do ciziny pracovat, podle komisaře Andora často čelí diskriminaci a dalším problémům. To podle průzkumu Komise lidi v možném stěhování za prací odrazuje.

Komise odmítá stížnosti, že lidé z cizích zemí berou práci domácím zaměstnancům. Podle Bruselu pro to neexistují žádné důkazy.

S vysokým nárůstem nezaměstnanosti se potýká Řecko, Španělsko nebo Francie. Nedostatek pracovní síly naopak pociťují v Německu. Občanů České republiky pracuje v ostatních zemích EU jen asi 70 tisíc. To je v porovnání s některými jinými zeměmi, kde v cizině pracuje až desetina populace, poměrně málo.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme