Brusel chce podpořit chovatele vepřů

Evropská komise navrhla podporu vývozu vepřového masa. Chovatelé prasat se v celé sedmadvacítce dostávají do problémů. Na vině jsou především rostoucí ceny krmiv a slabý dolar, který podporuje americké vývozce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prase domácí

Prase domácí | Foto: Jeff Veitch / DurhamUniversity

Evropská komise plánuje nahradit vývozcům vepřového rozdíl mezi cenou na světovém trhu a současnou vyšší cenou v Evropě. Dotace se mají týkat veškerého vývozu mimo Evropskou unii.

Český ministr zemědělství Petr Gandalovič, který dnes v Bruselu jedná se svými kolegy, návrh přivítal. Podle jeho slov se chovatelé nedostali do potíží vlastní vinou. "Je jasné, že pokud se ta cena nespraví, tak dlouhodobě jsou skutečně ty náklady objektivně hlavně díky vývoji krmné směsi vyšší než ta cena," myslí si Gandalovič.

Evropská komise se snažila už před měsícem řešit situaci chovatelů prasat podporou soukromého skladování. Ta umožnila chovatelům zamrazit maso na tři měsíce a měla vést ke stažení přebytků z evropského trhu. Podle všeho ale tato podpora nepomohla.

Vít Pohanka, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme