Brusel chce razantně škrtat dotace pro velké farmy

Brusel chce snížit dotace zemědělcům. Evropská komise představila své návrhy na změny zemědělské politiky. Jedním z hlavních bodů je krácení dotací pro velké agropodniky a farmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktory na poli

Traktory na poli | Foto: Jan Rosenauer

Nikdo nepřijde o celou dotaci, upozornila nejdřív komisařka pro zemědělství Mariann Fischer-Boellová. "Ale čím víc od unie dostáváte, o to víc můžete přijít," vysvětlila svůj záměr vzápětí.

Pokud tak nějaký podnik nebo farma dostával zatím víc než 300.000 eur ročně, tedy zhruba osm milionů korun, měl by dostávat o 45 procent méně.

To by se v České republice týkalo řádově desítek velkých zemědělských podniků nebo družstev. Ty z nich, které zatím dostávaly 200.000 až 300.000 eur, v přepočtu něco mezi 5,5 a osmi miliony korun, mohou přijít až o čtvrtinu. A to už se týká řádově stovek českých zemědělských podniků.

Návrhy Evropské komise zasahují i do jiných oblastí, ale právě případné krácení dotací vyvolalo největší rozruch. Česká republika by přitom patřila mezi více zasažené státy, protože má vyšší koncentraci velkých podniků.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme