Brusel chce zpřísnit pravidla pro evropské banky

Brusel chce zpřísnit pravidla, kterými se řídí v Evropě operující bankovní domy. Pokud jeho plán členské státy odsouhlasí, budou muset banky vytvořit rezervy v celkové výši 460 miliard eur a nebo se zbavit značné porce rizikových aktiv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Audiovisual service EU

Zároveň plán počítá s tím, že banky budou držet více likvidních rezerv, které by mohly v případě krize okamžitě použít. To se jejich zástupcům nelíbí. Podle nich Evropané chystají tvrdší regulaci než zbytek světa, na což místní banky doplatí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Fio banky David Brzek ve Světě o deváté

Brusel vychází z pravidel globální regulace známé jako Basel III. Jak ale tvrdí zástupci bank, jeho verze je přísnější. A to Evropany v porovnání s konkurencí znevýhodní. Analytik Fio banky David Brzek ve Světě o deváté připustil, že při implementaci v různých regionech mohou být rozdíly.

„Pokud by odchylky v Evropě měly být výraznější, mohla by to pro evropské banky být konkurenční nevýhoda.“ Brzek je skeptický k tomu, že by politici našli konsensus jednoduchým způsobem. „Myslím, že tam ještě nějaké úpravy budou.“

V případě, že zpřísnění pravidel projde v nezměněné formě. Banky budou muset do roku 2019 posílit rezervy o 460 miliard eur. „Posílilo by to banky, které mají už teď problémy s plněním slabších kritérií. Banky by musely buď omezovat své rizikové aktivity, nebo posilovat vlastní kapitál, žádat od akcionářů doplnění zdrojů,“ míní Brzek.

Michel Barnier, evropský komisař pro vnitřní trh, tvrdí, že se Evropě zpřísnění pravidel dlouhodobě vyplatí. Zabrání totiž opakování finanční krize z roku 2008. „Myslím, že čím méně pravidel, tím lépe,“ oponoval Brzek a vyjádřil pochybnosti, že by nějaká pravidla dokázala zabránit krizi.

Mnohé evropské banky jsou nyní kvůli dluhové krizi pod tlakem. Naštěstí mají podle Brzka dost dlouhou dobu, aby se na implementaci připravily.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme