Brusel: Dohoda o změně pravidel při BSE jen předběžná

Stále není úplně jasné, jestli budou muset čeští farmáři kvůli nákaze BSE nadále vybíjet celá stáda krav. Ministr zemědělství Jaroslav Palas sice v úterý oznámil, že ne. Jenže Evropská komise upozornila, že případnou úpravu režimu likvidace zvířat, která mohla být nakažena, musí napřed navrhnout kolegium a členské státy unie ji musí ještě schválit. Dohoda tak zatím není definitivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

Zástupci našeho ministerstva budou v pátek v Bruselu v jednání pokračovat a ministr Palas doufá, že je dotáhnou do zdárného konce.

"V této chvíli je podstatné, že jsme skutečně dojednali a odsouhlasili s komisí to maximální využití lhůty pro likvidaci krav, že se nemusí porážet bezprostředně po zjištění a že je tam možné to vylaktování. My samozřejmě musíme nachystat ten systém, který musí obsahovat, jak budou ty kusy zřetelně označeny, že nebudou přemísťovány, jak budou následně odporáženy; to znamená, my musíme dát garanci, že maso se nedostane do systému," řekl dnes Radiožurnálu ministr zemědělství.

Předběžná dohoda se Evropskou komisí předpokládá, že krávy z chovu, v němž se vyskytne BSE, nebudou preventivně vybíjeny, ale mohly by dál produkovat mléko. To je podle ujištění ministerstva zemědělství zcela nezávadné. Krávy by pak byly utráceny postupně až po skončení laktace. Zemědělci ale budou muset vést přesnou evidenci zvířat, která se nebudou smět převážet přes hranice. Jejich maso se také nesmí dostat do potravinového řetězce.

Naděžda Hávová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme