Evropská komise očekává pokles růstu ekonomiky. Za vinu ho dává koronaviru i hrozící inflaci

Země Evropské unie čeká pokles růstu hrubého domácího produktu. Důvodem jsou podle Evropské komise nedostatek materiálů, logistické problémy, riziko inflace a komplikace spojené s epidemií covid-19. Roli v poklesu podle ní hraje i míra proočkovanosti. Česká ekonomika měla podle ministerstva financí původně růst o 3,2 procenta, nyní se však očekávání snížilo na 2,5 procenta.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie před budovou Evropské centrální banky ve Frankfurtu.

Evropská unie očekává snížení růstu ekonomiky | Zdroj: Reuters

Evropská komise varuje před poklesem ekonomického růstu v unii. Podle ní by logistické překážky, vytížený dodavatelský řetězec a nedostatek zdrojů mohl zpomalit růst ekonomiky, který byl až do letošního podzimu pětiprocentní. Ve čtvrtek o tom informoval server Financial Times.

Potíží pro ekonomiku by mohla být i další vlna koronavirové epidemie a s ní spojený nárůst počtu pacientů s covidem. Brusel se obává zejména dopadu na země, které mají nižší míru proočkovanosti. K těm patří i Česká republika.

Česká bankovní asociace zhoršila odhad růstu hrubého domácího produktu pro letošní a příští rok

Číst článek

„Evropská ekonomika sice celkově roste, ale nyní se jí do cesty začínají stavět překážky,“ řekl eurokomisař pro vnitřní trh a ekonomiku Paolo Gentiloni. Podle něj jsou takové překážky tři: nárůst potvrzených případů onemocnění covid-19, narušení dodavatelského řetězce a riziko inflace, které způsobuje nárůst cen energie.

Ekonomika unie od loňského poklesu roste a míra investování se zvyšuje. Ve zlepšení situace od prudkého spádu v roce 2020 hraje roli i znovuotevření podniků a obnova turistického ruchu, které umožnily veřejnosti utrácet více peněz.

Zvýšená poptávka je ale nyní podle Financial Times příliš vysoká a dosavadní zásoby zboží jí nestačí. Problémy jsou v oblasti logistiky i výroby, kterou omezuje nedostatek polovodičů a materiálů. Podle průzkumů Evropské unie bojuje až 43 procenta výrobců s jejich nedostatkem.

Přestože má ekonomika celkově růst, nedostatky spojené s její náhlou expanzí ji budou nadále ovlivňovat. Podle Evropské unie by se měla do roku 2022 zvyšovat o 4,3 procenta, tedy téměř o procento méně, než se odhadovalo. Na podzim předpovídala komise zvýšení hrubého domácího produktu pro rok 2021 o 5 procent.

Čísla se ale v jednotlivých členských zemích liší. Zatímco Německo očekává nárůst o pouhých 2,7 procenta, Francie odhaduje expanzi o 6,5 procenta. V České republice by se měl hrubý domácí produkt zvýšit jen o 2,5 procenta, v příštím roce pak o 4,1 procenta.

Katherine Vašíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme