Brusel je nespokojený s trváním zákazu dovozu zeleniny do Ruska

Evropská komise vyjádřila nespokojenost s přetrvávajícím zákazem dovozu zeleniny ze zemí sedmadvacítky do Ruské federace. Obě strany se dohodly na postupném obnovení importu minulý týden na summitu v Nižním Novgorodu. Zákaz vydaný ruskými úřady ale dál platí, i přes slib prezidenta Medveděva plošné opatření zmírnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenina

Zelenina | Foto: Comstock Images

Zástupci Evropské komise označují zákaz ruských úřadů na neopodstatněný a poukazují na to, že evropští experti už identifikovali zdroj střevní infekce. Právě to byla jedna z podmínek ruské strany, která kvůli šíření nákazy EHEC plošně zakázala dovoz zeleniny ze všech zemí Evropské unie.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv minulý pátek slíbil, že Moskva obnoví dovoz potravin ve chvíli, kdy Brusel zaručí nezávadnost zeleniny a ruské úřady budou mít v rukou výsledky laboratorních testů.

Doplňující opatření na ochranu spotřebitelů mezitím zavedl další ruský úřad, dohlížející na kvalitu potravin - dočasně omezil dovoz potravin z devatenácti podniků z pěti evropských zemí – Německa, Belgie, Španělska, Nizozemska a Švédska.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme