Brusel je připraven k akci proti invazi čínského textilu

Brusel se chystá zahájit prověrku dovozu čínského textilu. Levné oblečení zaplavilo Evropu po prvním lednu, kdy díky členství Pekingu ve Světové obchodní organizaci padly kvóty. Textilní firmy na starém kontinentu volají po obnovení bariér, protože podle nich dodávky čínského oblečení ohrožují v Evropě až milion pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánky s oblečením

Stánky s oblečením | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise zkoumala nejnovější data. Ta ukázala, že v některých kategoriích stoupl dovoz o 51 až 543 procent. V Bruselu to včera řekl komisař pro obchod Peter Mandelson: "Některá ta čísla jsou skutečně dramatická. Za takové situace se Evropa nemůže dívat jen tak, co se děje. Přišel čas na to, abychom začali něco dělat. Proto chci doporučit, abychom zahájili prošetřování v devíti kategoriích. Patří tam trička, svetry, halenky, mužské kalhoty, ponožky, dámské kabáty či podprsenky."

Vyšetřování, které chce Mandelson otevřít, může vést až ke znovuzavedení kvót na dovoz čínského textilu.

Česká republika je ve skupině zemí, která prosazuje rychlý postup, protože levné dovozy ohrožují také české podniky. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy se na dalším vývoji budeme aktivně podílet. "Česká republika stejně jako jiné země, které jsou těmito dovozy poškozeny, doloží újmu, která je způsobena zvyšujícími dovozy textilu do Evropy a do České republiky. O konkrétních krocích se ještě nehovořilo, současná debata je spíše o tom, zahájit ta šetření a pokračovat ve sledování dovozu," přiblížil náměstek.

Pokud se komise rozhodne přijmout příslušná opatření, tak vstoupí v platnost podle odhadu Martina Tlapy nejdříve za dva měsíce.

Pavla Kvapilová, Ondřej Kubala, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme