Brusel plánuje zvýšení spotřební daně z piva

Evropská unie chce vyšší daň na pivo. Podle plánu, který zveřejnila Evropská komise, by měla Česká republika a šest dalších zemí zvednout spotřební daň z piva asi o pětinu. V případě Česka by zvýšení daně, plánované na období 2008 až 2010, znamenalo zdražení průměrné ceny půllitru asi o 30 haléřů. Evropská komise argumentuje tím, že do spotřebních daní z alkoholu se v posledních letech prakticky nepromítala inflace, tedy růst spotřebních cen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Točíme české i chorvatské pivo

Točíme české i chorvatské pivo | Foto: Blanka Černá

Evropská unie stanovila minimální výši spotřební daně na alkoholické nápoje v roce 1992. Od té doby vzrostly spotřební ceny v Unii o víc než 30 procent. Výběr spotřební daně proto v absolutních číslech vzrostl také. Evropská komise chce přesto její povinnou minimální výši zvednout.

Dnešní návrh komise je podle jedné z jejích mluvčí Marie Assimakopoulou pouze reakcí na žádost členských zemí. Ty se dohodly, že se bude daň valorizovat v závislosti na inflaci.

Minimální sazby na pivo uplatňuje Česká republika a šest dalších zemí. V ostatních státech Unie je daň z piva tak jako tak vyšší, takže by sazby nemusely zvyšovat. Návrh musí ale ještě schválit všechny členské státy a v oblasti daňové politiky platí právo veta, takže není jisté, jestli komise s plánem v této podobě vůbec uspěje.

Proti opatřením Evropské komise se už nedávno ozvali čeští pivovarníci. Vadí jim, že eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu připravuje několik návrhů na omezení spotřeby alkoholu. Patří mezi ně nejenom zdanění, ale i označování lahví varovnými nadpisy.

Vína se příslušná směrnice netýká. Minimální spotřební daň je v jeho případě nulová, což v minulosti prosadily tradiční vinařské státy, především Francie. Podle komentátorů jde v podstatě o skrytou dotaci vinařů.

Vít Pohanka, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme