Brusel podezírá firmu ČEZ ze zneužití dominance na trhu

Evropská komise zahájila vyšetřování české společnosti ČEZ kvůli podezření z omezování rivalů na trhu s elektřinou. Brusel firmu podezřívá, že si dříve u správce českých přenosových sítí ČEPS rezervovala tak velkou kapacitu pro připojení vlastních elektráren, že jiné projekty neměly šanci získat povolení na připojení. Tento postup vadil hlavně těžební společnosti Czech Coal, která má projekt na výstavbu uhelné elektrárny v lokalitě severočeských Počerad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková ale tvrdí, že rezervace přenosové kapacity nebyla spekulativní, ale souvisela s projektem firmy:

„Projekt ČEZ, o kterém se v tuto chvíli jedná, je zcela kredibilní a ještě dlouho předtím, než proběhla první inspekce komise v roce 2009, byly podepsány závazné smlouvy na dodávku technologie i plynu. Získali jsme navíc, a to ještě v předstihu oproti původnímu plánu, všechna povolení a na jaře letošního roku se plně rozběhly práce na výstavbě paroplynového bloku v lokalitě Počerady. To vše jasně prokazuje, že rezervace přenosové kapacity nebyla v žádném případě spekulativní.“

Zahájení šetření neznamená, že by už existoval důkaz o nějakém protiprávním jednání firmy ČEZ. Není také předem dané, kdy má vyšetřování skončit. Záleží mimo jiné na tom, jak bude podezřelý spolupracovat s vyšetřovateli Evropské komise.

V minulých letech byla ze zneužití dominantního postavení podezřelá například i německá společnost E.ON. Už jen pod tíhou vyšetřování změnila svou politiku a uvolnila část prostoru na velkoobchodním trhu s elektřinou.

Pokud by Brusel shledal českou firmu vinou, hrozila by jí pokuta v řádu desítek miliard korun.

Pavel Novák, Tomáš Medek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme