Brusel: Pokles české ekonomiky bude větší, než čeká ministerstvo financí

Na Česko i celou Evropskou unii letos čeká hospodářský pokles. Odhaduje to Evropská komise. Podle ní se bude českému hospodářství dařit ještě hůř, než čeká české ministerstvo financí, které počítá s propadem ekonomiky o jedno procento. Brusel je ještě o 0,3 procenta pesimističtější. Krize má být v Česku hlubší než v řadě ostatních zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Evropské komise v Bruselu

Budova Evropské komise v Bruselu | Zdroj: Reuters

Hlubší propad ekonomiky by znamenal menší příjmy pro státní rozpočet, a tedy zvýšení jeho plánovaného schodku. Podle komise výkon české ekonomiky citelně oslabují vládní úsporná opatření.

České domácnosti kvůli nim utrácejí podstatně míň než dřív. Na příští rok komise Česku předpovídá růst o 0,8 procenta. To je o desetinu víc, než čeká ministerstvo financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prognóze Evropské komise mluvil v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj Ondřej Houska

Brusel ale ve svém odhadu nepočítá s plánovaným zvýšením daně z přidané hodnoty. To by podle něj očekávaný růst snížilo. Komise pouze konstatuje tato fakta a vládní kroky nehodnotí.

Kabinet je obhajuje nutností snížit rozpočtový schodek. Kritici vlády namítají, že úspory jsou příliš velké a ekonomika se kvůli nim propadne zbytečně hluboko.

Podle komise letos klesne HDP celé unie. Příští rok má přijít mírný růst. „Čekáme další pokles evropské ekonomiky, oživení přijde až v příštím roce“, řekl eurokomisař pro hospodářství Olli Rehn.

Unie se letos v průměru propadne o 0,3, eurozóna o 0,4 desetiny procenta. Velkým problémem zůstane skoro v celé Evropě nezaměstnanost. Ta se v eurozóně příští rok přiblíží ke 12 procentům. Například ve Španělsku by ale měl být bez práce každý čtvrtý člověk. V Česku by měla být nezaměstnanost na zhruba 7 procentech.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme