Brusel pozastavil ratifikaci investiční dohody s Čínou. Peking reagoval zavedením odvetných sankcí

Brusel dal kvůli sankcím k ledu investiční dohodu, na níž se s Čínou dohodl na konci minulého roku. S odvoláním na úterní vyjádření místopředsedy Evropské komise Valdise Dombrovskise o tom informovala agentura AFP.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie (ilustrační foto)

V březnu Evropská unie uvalila sankce na Čínu poprvé za více než 30 let. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Nyní jsme v jistém smyslu pozastavili politickou snahu ze snahy Evropské komise,“ konstatoval Dombrovskis v rozhovoru s AFP.

Budoucnost dohody byla nejistá kvůli nedávné diplomatické roztržce mezi Bruselem a Pekigem, připomněl server Euronews.

Co se v Česku zlepší za evropské peníze? Plán obnovy neříká, kam se země posune, kritizuje senátor

Číst článek

V březnu Evropská unie uvalila sankce na Čínu poprvé za více než 30 let. Soubor opatření, navržený v koordinaci se západními spojenci, se zaměřil na čtyři čínské představitele a jeden subjekt, o kterém se předpokládá, že je zapojen do údajného porušování lidských práv menšiny muslimských Ujgurů.

Čínské úřady krátce po zveřejnění unijních postihů reagovaly zavedením odvetných sankcí. Zahrnují mimo jiné členy Politického a bezpečnostního výboru Rady EU, v němž mají svého zástupce všechny členské státy.

Na seznamu je také pět europoslanců a několik k Číně kritických evropských politiků a analytiků. Peking dále sankce uvalil na několik britských, amerických a kanadských poslanců.

Podmínky dohody

Dohodu musí ratifikovat Evropský parlament. Některé jeho velké frakce, tedy socialisté, liberálové a zelení se však dohodly, že dokud budou trvat sankce, dohodě zelenou nedají. V parlamentu mají 45 procent hlasů.

Dohoda o investicích má usnadnit investorům z obou regionů vzájemný přístup na trhy. Vyjednávání o dohodě začalo v roce 2014, pak ale několik let vázlo.

Evropské firmy mají díky dohodě získat povolení působit v Číně v odvětvích, jako jsou elektromobily, soukromé nemocnice, reality, reklama, námořní doprava, telekomunikační cloudové služby, systém rezervací letenek a pozemní odbavení. Některé nynější požadavky, například že firmy musejí fungovat v rámci společného podniku s čínským partnerem, by byly zrušeny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme